“Met de herdenking van 132 jaar Javaanse Immigratie worden de voorouders geëerd die hun have en goed hebben verlaten in Indonesië om een bestaan op te bouwen in Suriname. Javanen moeten blijven herdenken waarom hun voorouders deze keuze hebben gemaakt” zegt Elwin Atmodimedjo, voorzitter van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI).
Atmodimedjo zegt dat de javaanse voorouders deze keus hebben gemaakt, opdat hun nageslacht vandaag aan de dag een betere bestaan hebben. Atmodimedjo wijst erop dat deze keus niet in alle gevallen vrijwillig is geweest en dat hun voorouders moesten leven onder zeer erbarmelijke situaties. Hij is van mening dat zulke gebeurtenissen zich nooit meer mogen voordoen. De voorzitter zegt dat de Javaanse gemeenschap 8 augustus moet blijven herdenken.
Tevens is het herdenken van deze dag belangrijk omdat daardoor de geschiedenis van de Javanen niet verloren gaat. Hij geeft aan dat de Javanen hun voorouders zeer erkentelijk zijn voor de waarden en normen en de javaanse kunst en cultuur die zij hebben overgebracht. Daarnaast zegt hij dat de arbeidsethos en saamhorigheid die hen is aangeleerd om verder uit te bouwen en te behouden, een belangrijke nalatenschap is van hun voorouders.
“Het herdenken van de Javaanse Immigratie herinnert de Javaanse gemeenschap aan hun identiteit.” Saamhorigheid, verdraagzaamheid, nederigheid, respect voor elkaar, samenwerken en de gotong royong gedachte zijn volgens de VHJI-voorzitter zaken die bijdragen aan de Javaanse identiteit in Suriname.
Bij de officiële activiteiten van VHJI, op de avond van 8 augustus te Sana Budaya, heeft Atmodimedjo aangehaald dat er bewust ervoor gekozen is om de activiteiten te organiseren op de dag voor de werkelijke herdenking van de Javaanse immigratie. Hij haalde aan dat zijn organisatie respect opbrengt voor het feit dat er op 9 augustus ook de internationale dag der Inheemsen wordt gevierd. Hij geeft aan dat er rekening is gehouden met de activiteiten die de Inheemse organisaties hebben georganiseerd.
De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Marie Levens, heeft president Chandrikapersad Santokhi vertegenwoordigd. Zij haalde aan dat javanen het goed doen in de Surinaamse gemeenschap. “Haast in elke sector zijn zij te vinden.” Ze benadrukte dat de javanen, na 132 jaar immigratie, niet meer weg te denken zijn uit de samenleving. De bewindsvrouw brengt in herinnering dat de Warung niet meer weg te denken is, maar ook de gotong royong gedachte is volgens haar deel geworden van de Surinaamse maatschappij.
Minister Levens heeft de VHJI uitgenodigd om samen met het ministerie na te gaan op welke manier ondersteuning geboden kan worden voor cultuurbehoud en verdere ontwikkeling van de Javaanse kunst en cultuur in het kader van de ontwikkeling van het cultuurbeleid. Dit zal volgens haar bijdragen aan natievorming. Levens feliciteerde de Javaanse gemeenschap namens de president met 132 jaar Javaanse Immigratie. Zij is ervan overtuigd dat de Javanen een bijdrage zullen blijven leveren aan de verdere ontwikkeling van Suriname.