Het Jeugd Correctie Centrum (JCC) heeft in samenwerking met de Stichting Sabi Yu Kondre (SYK) op 8 februari 2022 een aanvang gemaakt met het verzorgen van theorie rijlessen aan pupillen in detentie. Op vrijdag 25 maart 2022 hebben partijen een bijeenkomst gehad bij het JCC om het verdere verloop van het project te bespreken. Er is gesproken over de aanpak van de theorielessen, de ervaringen van de pupillen en de diensten die benaderd moeten worden om over te gaan naar het praktische gedeelte van de rijles.
De stichting SYK heeft eerder projecten, die dienden ter versterking van de jeugd in detentie, ondersteund bij Opa Doelie. Nu heeft zij haar vleugels ook uitgeslagen naar het Jeugd Correctie Centrum ( JCC). JCC heeft als missie een bijdrage te leveren aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de samenleving. Dit wenst het centrum te bereiken door het gedrag van de jeugdigen die met criminele activiteiten in aanraking zijn gekomen, te corrigeren.
Door middel van begeleiding en het aanbieden van scholings- en vormingsactiviteiten krijgen deze jongeren de kans om een maatschappelijk aanvaardbaar bestaan te leiden. De directeur van JCC, Danielle Beeldsnijder, ziet dit project als een hulp voor het helpen verzekeren van een eigen inkomen als taxichauffeur, ondernemer of bij een bedrijf nadat de jeugdigen uit detentie komen.
Tot nu toe heeft een groep van 11 jeugdigen in detentie de theorie rijlessen gevolgd. Deze groep bestaat uit jeugdigen, die de modulen metselen en schilderen bij het JCC hebben afgerond, vertelt Shantie Tedjoe, die zelf leerkracht is bij het JCC.De voorzitter van SYK, Elsyra Sedoc, die tevens de initiatiefnemer van dit project is, gaf aan dat het hebben van een rijbewijs heel veel positieve dingen met zich kan meebrengen voor de pupillen, zodra zij uit detentie zijn. Ze hebben dan iets waarop zij terug kunnen vallen, waardoor zij niet deel hoeven te nemen aan criminele activiteiten. Voor het project is de oud rij-instructeur Lesley Berghout aangetrokken om de lessen te verzorgen.
De directeur van JCC, Danielle Beeldsnijder, geeft aan dat het streven is om ook te werken aan een natraject voor de groep die reeds uit detentie is. Verder benadrukte de directeur dat ze nog in overleg zijn met de leiding van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) en het Openbaar Ministerie ( OM) over het inschatten en afbakenen van de risico’s die gepaard gaan met dit project.
Lid van het managementteam JCC, opper penitentiaire ambtenaar Johan Hoogdorp gaf aan dat het KPA nog bezig is te kijken hoe de nodige veiligheidskleppen in te bouwen. Ook de ouders van de pupillen moeten in voldoende mate meegenomen worden in het resocialisatieproces, zegt Beeldsnijder.
De overige aanwezigen waren de onderdirecteur van het Directoraat Forensische Zorg, Navinda Venetiaan- Anini en Saskia Volkerts van de dienst Justitiële Kinderbescherming.