Jongeren moeten al heel vroeg bewust worden gemaakt van het verantwoord gebruik van water en onze zoetwaterbronnen. Dit idee kwam naar voren tijdens het college ‘Gezond drinkwater’, dat in het weekend werd verzorgd door de Kinderuniversiteit. Oprichter van de Kinderuniversiteit, Jo-ann Monsels, geeft aan dat er ongeveer 27 kinderen hieraan hebben meegedaan in de leeftijdscategorie 8 tot en met 10 jaar. Zij hebben allen een certificaat ontvangen.
Het idee om met de Kinderuniversiteit te beginnen is in 2020 gestart. “We willen dat kinderen, ondanks hun sociaal-economische achtergrond, weten dat er hoger onderwijs mogelijk is en dat ze hun horizon kunnen verbreden”, laat Monsels weten. Wat zij heeft opgemerkt is dat vooral jongeren wiens ouders een academische achtergrond hebben, al van huis uit de interesse hebben voor hoger onderwijs. En wij willen juist dat de interesse breed gedragen wordt.
De colleges worden verzorgd door afgestudeerden van de universiteit, die al te graag een bijdrage willen leveren aan de samenleving, vervolgt Monsels. In november startte de kinderuniversiteit met een aantal series, die onder andere te maken hebben met klimaatverandering. “Wij zijn gestart met het onderwerp ‘Upcycling en Recycling‘, gevolgd door ‘Sociologie van het Milieu’ en een kindvriendelijke benadering van het IPCC-rapport.
In dit rapport wordt er aangetoond dat de gevolgen van de klimaatcrisis op sommige continenten erger is, dan in eerste instantie werd gedacht. Aan de hand van de Sustainable Development Goals hebben de studentjes samen met de docent gedacht aan een oplossing om dit probleem te verminderen”, geeft Monsels aan. Niet alles in het IPCC-rapport is direct op kindvriendelijke manier over te brengen.
Volgens Monsels zijn sommige maatregelen op beleidsniveau opgesteld. Maar bepaalde onderwerpen kunnen wel apart belicht worden, zoals drinkwater. “Wanneer het gaat om drinkwater is het iets wat vrijwel eenieder in huis heeft. Dus je kan de keus maken om goed en zuinig met drinkwater om te gaan. Vandaar dat wij de serie hebben afgesloten met het belang van gezond drinkwater.” In samenwerking met de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) en de Caribbean Water Partnerships hebben kinderen een globaal beeld gehad over drinkwater, met daarnaast de situatie in Suriname.
“Ik heb geleerd hoe je water kan besparen voor de toekomst en vanwaar de SWM het water haalt”, zegt Zimani Muskiet.
Ook Jay Finisie heeft veel geleerd uit dit college: “Ik heb geleerd over de cyclus van het water, hoe de tanks worden schoongemaakt en wat er allemaal in het lab gebeurt.” Zimani en Jay zijn twee van de studentjes geweest van het kindercollege ‘Gezond drinkwater’. Beiden vinden de informatie heel leerrijk en zijn bereid die verder te delen met familie en vrienden. Maar ze willen wel nog meer weten over dit onderwerp. “Ik wil graag nog een bezoek brengen aan de SWM en ook een veldonderzoek meemaken”, zegt Zimani. Jay vindt dat ook prima. “Zo kunnen andere kinderen ook leren over de machines en hoe daar wordt gewerkt”, geeft hij enthousiast aan.
Hydrogeoloog Oclaya Verwey was de docent van de dag. “Ieder kind weet dat als je de kraan opendraait, er water uit komt. Wij zijn vandaag hiermee verder gegaan. We hebben gekeken vanwaar het water wordt gehaald, de verschillende waterbronnen, het proces van waterzuivering, maar ook het gevaar van onze drinkwatervoorraden”, licht Verwey het college van de dag toe. Volgens haar hebben de kinderen heel enthousiast gereageerd. Ook konden de kinderen diverse proeven doen tijdens de les. Zowel Verwey als Monsels is het erover eens dat het een geslaagde dag was.
Dinsdag 22 maart zullen de kinderen een bezoek brengen aan de SWM, in verband met Wereld Waterdag.