Vicepresident Ronnie Brunswijk wordt de komende twee maanden geboycot. Dit besluit is woensdag genomen tijdens een spoed beraad onder leiding van de Vereniging van Journalisten in Suriname. De boycot geldt voor Brunswijk in alle hoedanigheden, naast zijn functie als vicepresident. Dit houdt in dat vanaf 16 december 0.00 uur zij geen enkele activiteit zullen verslaan of informatie gedeeld zal worden over Brunswijk.
Het besluit om Brunswijk te boycotten komt nadat collega-journalist van de Ware Tijd Jason Pinas hardhandig is aangepakt door de beveiligingsmensen van de vicepresident. Pinas werd dinsdag bij De Nationale Assemblee mishandeld, nadat hij een foto van ABOP-aanhangers. die naar de wagen van de vicepresident toe liepen, had gemaakt. In een verklaring in De Nationale Assemblee heeft de vp aangegeven dat hij niet bepaalt wanneer zijn beveiligingsmensen moeten optreden. Behalve dat Pinas mishandeld is, hebben de veiligheidsmannen ook zijn mobiele telefoon afgepakt. De politie heeft reeds contact opgenomen met de SVJ, dat Pinas zijn telefoon mag ophalen bij de politiepost.
Met het boycotten willen de journalisten een duidelijk signaal geven dat het er een stop moet komen aan de aanslag op de persvrijheid en het recht op vrije meningsuiting. De beveiligingsmensen van de vicepresident zijn eerder op andere gelegenheden ook tekeer gegaan tegen journalisten .
Brief naar internationale organisatie
Ook is besloten dat de SVJ een brief zal richten aan president Chandrikapersad Santokhi met een aantal punten die betrekking hebben op de mishandeling van Pinas. Zoals aangegeven in haar persbericht zal de SVJ ook brieven sturen naar verschillende internationale organisaties waar Suriname lid van is om deze te informeren over het incident.
Ondersteuning vanuit de samenleving
Vanuit de politiek zijn er door verschillende politieke partijen verklaringen gegeven dat zij het hardhandig aanpakken van de journalist zien als een aanval op de persvrijheid en onze democratie. Ook sociale organisaties, zoals de VES, hebben hun misnoegen geuit hierover.
De Communicatie Dienst Suriname heeft in een verklaring aangegeven dat de regering ‘de ontstane confrontatie betreurt’. De regering heeft de waarnemend procureur-generaal gevraagd een onderzoek in te stellen in deze zaak en kijkt uit naar de resultaten hiervan. Vele journalisten zijn de mening toegedaan dat de verklaring vanuit de regering nogal zwak overkomt.