Voor de voorzitter van de Surinaamse Vereniging Journalisten (SVJ), Carla Boeitius, is er een duidelijk signaal gestuurd naar de regering en samenleving, met de stille protestdemonstratie van journalisten. Via verschillende diplomatieke netwerken is contact opgenomen met de SVJ, die volgens de SVJ-voorzitter open staat voor dialoog. “We zijn niet op oorlog uit. We willen verandering van zaken en dat we gehoord worden. Mensen moeten weten dat we dit niet pikken. Iedereen moet ongestoord haar werk verder kunnen doen,” aldus de SVJ-voorzitter.
Donderdagochtend, 16 december, vlak voor aanvang van de geplande vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) hebben journalisten van verschillende mediahuizen in stil protest op de stoep gezeten voor het DNA-gebouw. “We moeten met respect worden behandeld, want de instituten behandelen wij met respect. Zo gaan we niet met elkaar om. Vandaag is het met Jason begonnen en morgen is het anders”, zegt Boeititius nadrukkelijk.
Met deze actie en boycot van de vicepresident door de pers is er een ferm standpunt ingenomen door de journalisten. “Als bij wijze van spreken de vicepresident bedreigd was dan zouden we zeker ook optreden, maar hier was geen sprake van bedreiging. Dit mag nooit meer gebeuren.”
Laatste druppel
De SVJ en de journalisten hebben enkele eisen gesteld, zoals het aanbieden van de excuses aan de journalist Jason Pinas. De andere zaken zullen per brief gericht worden aan president Chandrikapersad Santokhi.
“We zijn voor het huis van de democratie en onze democratie is niet verdedigd in het huis van de democratie. Ze hebben niet eens iets zinnigs gezegd over het voorval. En dat baart ons echt zorgen. En als hier ons niet kan beschermen waar kan dat dan?”, zegt Harvey Panka, bestuurslid van de SVJ. Panka haalde enkele incidenten aan die eerder zijn gebeurd waar de journalisten ook onheus zijn behandeld. “Als je dat moet invullen op een lijst heb je een kilometer lange lijst. En dit incident is de druppel die de emmer heeft doen overlopen”, zegt Panka.
Beelden vrijgeven
De Journalisten hebben iets langer dan een uur op de stoep gezeten voor het DNA-gebouw. Daarna zijn zij getrokken naar het politiebureau Keizerstraat, om samen de telefoon van Jason Pinas op te halen. Tegelijkertijd is door de regering de verontschuldiging aangeboden in de persoon van de president naar de journalist Jason Pinas en SVJ toe. “We hebben ons als regering gebogen over dat gene wat gebeurd is en hebben ons laten informeren en is er meteen contact opgenomen met de waarnemend procureur-generaal om namens de regering in deze zaak alle informatie op te vragen en een onafhankelijk onderzoek in te stellen”, zegt president Santokhi. Het gevoel van het vertrappen van de persvrijheid is volgens de president geenzinds het beleid van de regering die juist voorstaander is van persvrijheid en vrijemeningsuiting. Santokhi roept ook op om de beelden van het incident met Pinas vrij te geven aan de samenleving. “Zodat de samenleving ook weet wat er aan de hand is”, aldus de president.