Hoofdverdachte in de decembermoorden strafzaak, Desi Bouterse, gaf na de behandeling van de case niet vooruit te willen lopen op zaken. “Er gebeuren dingen in het leven die je moet overlaten aan de onzichtbare hand”, was zijn reactie kort op de vele vragen die hem gesteld werden door journalisten.
Hij geeft aan zich altijd goed te voelen. Zijn antwoord op het pleidooi van zijn raadsman, Irwin Kanhai, is dat de jurist een professional is en dat de zaken die hij tijdens de zitting heeft aangehaald spijkerhard zijn.
Kanhai heeft vrijspraak gevraagd voor Bouterse. Hij geeft aan dat de directeur, Jozef Brahim, die in 1982 de leiding had bij de Centrale Bank van Suriname vervolgd zou moeten worden, omdat het geheime dossier welke in de decembermoorden was opgesteld, verdwenen is. Er zou een strafrechtelijk proces op touw gezet moeten worden. Hij stelt dat het onderzoeksdossier vers was en het in zekere mate zijn client, Bouterse, schaadt dat het stuk verdwenen is. “Meneer Brahim zou vervolgd moeten worden. Het stuk verdween uit de beste kluis van het land.” Kanhai geeft aan dat hij niet weet als het Hof van Justitie rekening moet houden met deze feiten die hij heeft aangehaald. Hij geeft wel aan dat het feitelijkheden zijn en er niet om heen gedraaid kan worden dat het stuk verduistert is, wat dus tegen de regels in gaat.
Tijdens de zitting is er een flink pleidooi gevoerd door Kanhai. Het gaat om een 60 pagina’s tellend stuk, waarbij de rechtsgeleerde zaken aankaart over coupes die in de wereld gevoerd worden om beleidsveranderingen tot stand te brengen. Kanhai legde een link met een revolutie in Afrika waar er honderden doden zijn gevallen, omdat personen in het land een dreiging vormde voor het regime. Hetgeen ook in Suriname het geval kon zijn geworden als zaken op dezelfde wijze voortgang zouden vinden. De 15 mensen die vermoord zijn geworden op 8 december, zijn slachtoffer geworden vanwege soortgelijke motieven benadrukte Kanhai. Dit is volgens de advocaat van de nabestaande Hugo, Essed ‘een oude versleten plaat van Afrika tot Indonesië’ waarop hij niet in wil gaan.
Kanhai heeft tijdens het ander deel van zijn pleidooi ook aangehaald dat de verdachten Iwan Dijksteel, Stephanus Dendoe en Ernst Gefferie onterecht worden beschuldigd door de vervolging. Het HvJ heeft het Openbaar Ministerie in staat gesteld om op het pleidooi te reageren op 30 mei. Na 31 mei volgt er weer een proces van dupliek merkt Essed op. “Dan rest er niets meer dan het laatste woord van de verdachte en het vonnis.” Essed zegt nog in 2023 vonnis te verwachten in de zaak als alles op deze tempo voortgang blijft vinden. Hij stelt dat het hem niet zal verbazen als de zaak in het derde kwartaal van het jaar wordt afgewerkt vanwege de twee reces periodes.