Irvin Kanhai, de raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse in de vijftienvoudige 8 december moordzaak, heeft de situatie die zich op dat moment heeft voltrokken in het Fort Zeelandia als chaotisch getypeerd.
Woensdag maakte hij deze statement tegenover reporters na afloop van de behandeling van de spraakmakende zaak die in hoger beroep wordt afgewikkeld.
Kanhai zegt dat er sprake is van het wegvallen van voorbedachte rade, doordat deze niet bewezen is uit de verklaringen van de vier getuigen die gisteren zijn gehoord. “Wij hebben aangegeven dat de voorbedachte rade er niet is, toen de krijgsraad alleen aan het woord draaiboek een bepaalde betekenis heeft gegeven dat niet klopt, omdat ze weinig kennis hebben van militaire zaken.”
Meer duidelijkheid
De advocaat stelt dat meer zaken duidelijk zullen worden na verhoor van de verdachte Bouterse in het vervolg van de zaak. Als de situatie gunstiger ligt voor de beklaagde, zal ook blijken nadat hij ondervraagd is. De advocaat van de nabestaanden van de 15 geliquideerden, Hugo Essed, merkt op dat de verklaringen die zijn afgelegd door de getuigen, juist meer zaken in het nadeel brengen van de verdachten. Hierdoor kan de zaak juist sneller afgehandeld worden.
Kanhai stelt dat er is afgezien van getuigenverhoor van drie personen, omdat deze mensen ook geen zin meer hadden om verklaringen af te leggen. Een van deze getuigen is reeds overleden, het gaat om Cornelis Vrede. Er is naar zeggen van de jurist gezocht naar iemand die informatie kon geven over de groep ‘Volksmilitie’ die bestond in de tijd rond de decembermoorden.
Situatie
Kanhai zegt dat er bij de doorlichting van het decembermoordenproces ook moet worden meegenomen onder welke situatie militairen moesten werken in 1982. De advocaat merkt op dat het belangrijk is om te weten hoe militairen zich opstellen tijdens een periode waar er versnelde invasie wordt gepleegd en welke panieksituatie er ontstaat aan de hand daarvan. Hij verwijst hiermee naar de coupe van 1982.
Belangrijk is voor Kanhai dat getuige Ivan Graanoogst, die gisteren ook is gehoord, heeft aangegeven dat er nooit sprake is van executies in draaiboeken. “Het is onacceptabel wat er is gebeurd toen, maar dat is niet het punt. Het punt is als je kunt afleiden als er sprake was van voorbedachte rade. Dat is het feit dat je juridisch moet bewijzen. Daar gaat het om”.