Kansen die de toekomst van Suriname ingrijpend kunnen veranderen, dienen zich nu aan en wij moeten die aangrijpen. Dit zei milieuminister Marciano Dasai donderdag tijdens de lancering van de groene ontwikkelingsstrategie, ook wel de green development strategy (GDS).
Hij stelt dat de groene ontwikkelingsstrategie een routekaart is naar een duurzame toekomst waarin economische ontwikkeling en duurzaam milieu hand in hand gaan. De minister zegt dat er in het verleden niet altijd even verstandig is omgegaan met natuurlijke hulpbronnen. Hij geeft aan dat er vaak naar individuele winsten is gekeken zonder rekening te houden met het milieu en de toekomst.
De groene ontwikkelingsstrategie is een essentieel initiatief dat gericht is op het bevorderen van duurzame ontwikkeling en het welzijn van alle Surinamers door het verantwoord benutten en beschermen van de natuurlijke rijkdommen van het land.
Dasai benadrukt dat Suriname ruimte heeft voor verbetering wat betreft het beschermen van het milieu. De statistieken geven aan dat de score van Suriname nu op 56,9 staat. Wat betreft de kwetsbaarheid is Suriname op de index 45,2%. “Dat betekent dat wij actie moeten ondernemen.” De voornemens zijn dat Suriname een welvarend land wordt in 2050 met een hoge levensstandaard voor iedereen. De bedoeling hierbij is ook dat de uitstoot van koolstof verminderd moet worden en dat Suriname CO2-negatief blijft en de 93% bosbedekking behoudt. “Onze biodiversiteit met hoge kwaliteit moeten wij behouden.”
President Chandrikapersad Santokhi geeft aan dat een langetermijnstrategie inzet vereist van de totale samenleving en instituten. Hij geeft aan dat het anders niet gaat werken. De eerste burger geeft aan dat de strategie die gelanceerd is een langetermijnzaak is die niet gebonden is aan een regeerperiode.