Er zijn recent grote lappen grond uitgegeven in het leef- en woongebied van de Inheemsen te Powakka, dat zegt de Kapitein van het dorp, Sergio Sabajo, aan de media.
De bewoners kwamen voor een grote verrassing te staan toen zij op Facebook in de Things For Sale groep een stuk grond te koop zagen. Dat stukje grond is dus deel van Powakka en is zonder medeweten van het dorpsbestuur uitgegeven, merkt Sabajo op. Wat het nog erger maakt, is dat de gronden die zijn verkaveld en weggegeven de ananasvelden zijn, waarvoor Powakka alom bekend staat. “We zijn op onderzoek geweest op de locatie en hebben gezien dat onze eigen ananasvelden gewoon verkaveld zijn. We hebben ook landmeterpalen gezien”, geeft Sabajo aan. De ananasvelden zijn volgens de Kapitein een belangrijk middel van bestaan voor de lokale gemeenschappen. “Daarvan leven wij en als dat wordt afgepakt, wat gaan we dan doen daar”, vraagt Sabajo zich af.
Uit verder onderzoek blijkt dat de gronden zijn uitgegeven aan enkele stichtingen en personen die de kapitein in beeld brengt. “Dat stukje grond stond dus op Things for Sale te koop. Wij doen een beroep op de mensen die geïnteresseerd zijn deze niet te kopen, want het gaat ons woon- en leefgebied”, maakt Sabajo duidelijk. Het is nog niet duidelijk wie de gronden van Powakka heeft uitgegeven, merkt Sabajo op en het onderzoek is nog in volle gang. “We hebben de namen wel gekregen van de personen die een beschikking hebben gekregen, maar wie advies zou hebben gegeven voor uitgifte, dat moeten we nog zien te achterhalen.” Er is nog geen contact opgenomen met de instanties die gronduitgifte doen, zoals het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB).
De kapitein geeft wel aan dat zij samen met de moederorganisatie, de Verenging van Inheemse dorpshoofden van Suriname (VIDS), bezig is om via hen de nodige instanties te contacten. Het dorpsbestuur was op donderdag 6 april aanwezig met de VIDS. Samen met andere Inheemse en Tribale organisaties is er een petitie ingediend waar duidelijk staat aangegeven dat de grondenrechten van deze groep erkent moeten worden. “Vandaar dat ook het grondenrechtenvraagstuk ook heel belangrijk is voor ons”, merkt Sabajo op.