Het directoraat Cultuur staat graag stil bij belangrijke herdenkingsdagen. In dat kader organiseert het directoraat een kunst event onder het thema ‘Pe W’e Go’ in de hal van G-Art Blok aan de Verlengde Keizerstraat.
“We zijn ons ervan bewust dat de slavernij ruim 159 jaar geleden is afgeschaft. En er zijn nog neven effecten te bemerken in de Afro-gemeenschap. Echter, we willen deze momenten van herdenking benaderen vanuit een perspectief die niet langer geankerd is in een positie van slachtoffer”, stelt Clifton Braam, onder directeur Cultuur. Hij stelt dat na 159 jaar afschaffing van de slavernij er door de groep gewoon goed moet worden nagedacht over wat er vooral beter kan worden gedaan.
Oplossingen
“We moeten denken aan oplossingen om de problemen binnen de groep te herstellen”. Daarbij is Cultuur een belangrijk aspect. In de vroege ochtend van 1 juli 1863 doorkliefden 21 kanonschoten de stilte in Paramaribo. Overal vielen mensen met opgeheven armen op hun knieën. Niet van angst, maar van vreugde om hun God te danken. De dag waarover zij en hun voorouders al meer dan 250 jaar hadden gedroomd, was eindelijk daar.
Want ze hadden er ruim twintig jaar over horen praten. Nu was dan eindelijk de dag aangebroken: ‘A keti koti,’ de ketenen der slavernij waren verbroken in Suriname en op de Nederlandse Antillen. In Suriname zouden vanaf die dag zo’n 32.911 tot slaafgemaakte mensen weer vrij zijn. Deze nieuwe vrijgemaakten kwamen bovenop 7.000 vrije kleurlingen en 5.000 Marrons die zich al eerder van de slavernij hadden bevrijd.
Onschatbare waarde
De opening van de expo voor genodigden zal plaatsvinden op donderdag 30 juni. Op 1 en 2 juli is de expositie te bezichtigen vanaf 12 uur tot 21 uur. “We hebben kunstenaars gevraagd om in het kader van Keti Koti, werken in te zenden voor de expositie. Want ook dat is een thema welke door kunstenaars wordt gebruikt.” Braam stelt dat anno 2022 vrijheid van lichaam, ziel en geest, met het recht op zelfbeschikking en vrije meningsuiting, nog steeds een geweldig goed is, van onschatbare waarde.
“Toen zijn onze voorouders beroofd van hun vrijheid en zijn ze ontmenselijkt. Ze konden hun religie en cultuur niet beleven. Van vooruitgang in maatschappelijke zin was geen sprake. Ook lang na de afschaffing niet. Maar nu in de 21ste eeuw kan de zwarte man of vrouw kiezen welke studie en carrière hij of zij zal kiezen.” Volgens Braam moeten wij ons niet blindstaren op de issues die er zijn. Er zijn genoeg voorbeelden van zwarte mensen die armoede, achterstand en de trauma van de slavernij hebben overwonnen.
Plek op eisen
Mensen zoals taalicoon Hijn Eersel, Wilgo Baarn cultuurtrekker, dokter Sophie Redmond, de eerste gekleurde gediplomeerde apotheker Esseline Polanen, Johan Henri Eliza Ferrier de eerste president van de Republiek Suriname, Johannes Helstone musicus en componist, Sisa Agi Akuaanse zangers (allen wijlen), geschiedenis docent Mildred Caprino, Ronald Snijders gedecoreerd musicus, Leatitia Vriesde en Anthony Nesty Olympisch kampioen. En nog vele andere Afro-Surinamers die het hebben gemaakt en vaak grote armoede en maatschappelijke achterstand hebben getrotseerd om hun plek op te eisen in de maatschappij.
Met deze expositie wil het directoraat Cultuur de aandacht vestigen op de kunstwereld die ook vele grote kunstenaars van faam heeft voortgebracht van Afro-Surinaamse en Marron afkomst zoals Rinaldo Klas, Marcel Pinas, Wilgo Vijfhoven, Kenneth Flijders en nog vele anderen. “We hebben vanuit de multiculturele samenstelling van ons land niet alleen werken van Afro-Surinaamse kunstenaars, maar het accent ligt wel op keti-koti en de blik richten op de toekomst”.
Gepaste oplossing
Tijdens de expositie zullen er ook diverse korte films worden vertoond die te maken hebben met het thema. Op vrijdag 1 juli en zaterdag 2 juli is de expositie telkens te bezichtigen vanaf 12.00.00 tot 21 uur. Op zaterdag 2 juli zal er een lezing starten om 17.00 uur. Deze wordt gehouden door de organisatie ‘Afro on the Rise’. Het thema van de lezing is ‘De wortel van misgunst onder Afro-Surinaamse samenleving’.
“Wij zijn ons niet bewust waarom we ons zo gedragen. Waar onze problemen vandaan komen”, stelt Theo Dameni. De lezing is eerder gehouden in diverse wijken. “Ik ben de mening toegedaan dat alleen als je de oorzaak van het probleem kent, dat je dan een gepaste oplossing kan bedenken. We zijn als Afro-gemeenschap altijd in een ‘mindere positie’. Dat heeft een oorzaak, maar we willen ook kijken naar oplossingen daarin”, stelt Damini. Voor de lezing is er een optreden van de bekende marron Culturele groep Fiamba om 16.00 uur.