Het aantal ressortraadszetels voor Moengo wordt met terugwerkende kracht verhoogd naar zeventien. Minister Delano Landvreugd van Binnenlandse ZakenLandvreugd verklaart dat dit juridisch toelaatbaar is vanwege het ontbreken van een strafbepaling in de Kiesregeling.
De regering heeft via een staatsbesluit de Kiesregeling aangepast, waardoor het aantal ressortraadszetels in het ressort Moengo alsnog is vastgesteld op zeventien in plaats van vijftien. Volgens Landvreugd van gaat het om een correctie van een administratieve fout, gebaseerd op bevolkingsgegevens van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB).
Tijdens een regeringspersconferentie op donderdag lichtte Landvreugd toe dat het oorspronkelijke aantal van vijftien zetels berustte op een “verkeerde calculatie”. De fout werd tijdig opgemerkt, waarna besloten is om het besluit te corrigeren. “Hierdoor wordt het Kiesbesluit gewijzigd, zodat er in plaats van vijftien zetels nu zeventien zetels te winnen zijn bij de komende verkiezingen in Moengo”, aldus de bewindsman.
Geen strafbepaling, dus terugwerkende kracht mogelijk
Opvallend is dat de wijziging met terugwerkende kracht wordt toegepast. “Juridisch gezien is dit mogelijk”, zegt Landvreugd, “omdat in dit deel van de Kiesregeling geen straf- of sanctiebepaling is opgenomen. Was dat wel het geval geweest, dan had de wijziging niet met terugwerkende kracht gekund”.
Eerder publiceerde Key News al over de aanstaande verruiming van het aantal zetels in het district Marowijne, waaronder Moengo valt. Toen werd gemeld dat het kabinet overwoog het aantal zetels aan te passen in lijn met demografische verschuivingen en groei in het kiesdistrict. Het nu genomen besluit bevestigt die beleidslijn.
Politieke partijen al op de hoogte
Parlementsvoorzitter Marinus Bee verklaarde tegenover de media dat politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen in Moengo reeds rekening hielden met de verhoging. “Er zijn op de kandidaatstellingsformulieren al zeventien posities opgenomen”, aldus Bee. Hij gaf wel aan dat de formele afhandeling door de regering traag is verlopen.
De wijziging zorgt ervoor dat alle deelnemende partijen hun kandidatenlijsten formeel kunnen indienen met het juiste aantal zetels. De regering stelt dat dit de transparantie en rechtszekerheid van het verkiezingsproces ten goede komt.