Negen kinderen met darmafwijkingen zijn tijdens een chirurgische missie succesvol geopereerd in het Diakonessenhuis. Het ziekenhuis heeft deze mijlpaal kunnen behalen ondanks de vele uitdagingen.
Medisch directeur Edward van Eer legt uit dat behalve het team uit Nederland, ook kinderverpleegkundigen van het ‘s Lands Hospitaal en de kinderafdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo een bijdrage hebben geleverd aan het welslagen van deze missie.
Het voornaamste probleem is volgens Van Eer het tekort aan verplegend personeel geweest. Hierdoor zijn er volgens hem steeds twijfels geweest of de missie voortgang moest vinden. Door het tekort aan kinderverpleegkundigen in het Diakonessenhuis is er hulp geboden vanuit het ‘s Lands Hospitaal.
Naast deze zorgpunten heeft ook medische apparatuur die nodig was voor het doen van een aantal testen voor de operaties, voor problemen gezorgd. Van Eer legt uit dat een van de apparaten die hoognodig was, kapot was en kort voor de missie is gerepareerd.
Van Eer geeft aan niet te weten hoe lang dit apparaat nog mee zal gaan. Ondanks de vele uitdagingen is het Diakonessenhuis enorm trots dat de missie is volbracht.
Nazorg
Chirurg Junstin de Jong van Nederland legde uit dat de nazorg voor deze negen kinderen ook belangrijk is. Ook hij zegt te hebben opgemerkt dat verpleegkundigen het land uit trekken. Hij wijst erop dat de operaties op zich niet genoeg zullen zijn. Hij benadrukt dat een goede nazorg van eminent belang is. “We kunnen wel een mooi kunstje doen, maar als de kinderen daarna niet goed worden opgevangen, is ons kunstje helemaal voor niks.”
De Jong zegt dat van het aantal verpleegkundigen die hij twee jaar terug in Suriname heeft gezien tijdens een andere chirurgische missie, hij nu maar twee is tegengekomen. De rest is naar het buitenland.
Toekomst
De Jong zegt dat Suriname eraan moet werken dat de drang om als verpleegkundige weg te gaan, zo klein mogelijk is. Dat zal alleen gebeuren volgens hem als verpleegkundigen evenveel gaan verdienen als andere verpleegkundigen in bijvoorbeeld de regio. Dit zal ook maken dat er enorme vorderingen geboekt kunnen worden voor wat betreft de kinderzorg.
Verder zegt De Jong dat ook specialisten niet de neiging moeten krijgen om te vertrekken, anders zal de kinderzorg niet gegarandeerd zijn. De overheid moet volgens hem mogelijkheden scheppen dat verpleegkundigen en chirurgen blijven waar ze nu zijn en niet naar het buitenland willen vertrekken. De darmmissie is uitgevoerd van 17 tot en met 27 juli en is de derde kinder-chirurgische missie in het Diakonessenhuis.