Na twee jaar opgelopen achterstand op het gebied van routine kindervaccinaties, als gevolg van de ontwrichting door de covid-19-pandemie, moeten we de achterstand inhalen! Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid in haar berichtgeving.
Vaccinatiediensten moeten worden hersteld en worden versterkt om erop toe te zien dat alle kinderen genieten van de voordelen van vaccinaties die hun leven kunnen redden. Het thema voor de Vaccinatie Week in de America’s van dit jaar: “Get up-to-date, each vaccine counts”, is een oproep aan alle partners en gemeenschappen om de draad weer op te pakken en ervoor te zorgen dat alle kinderen worden beschermd tegen ziekten die door vaccinatie voorkomen kunnen worden, zodat niemand achterblijft.
Suriname rapporteert jaarlijks de vaccinatiegraad voor belangrijke kindervaccinaties zoals Pentavalent, Polio en MMR. Deze vaccinaties bieden bescherming tegen te voorkomen ziekten zoals: tetanus, difterie, kinkhoest, hepatitis-B, polio, mazelen, bof en rubella. Voor het jaar 2022 waren de gerapporteerde nationale dekkingen: Pentavalent-3: 94%, Polio-3: 90% en MMR-1: 82%.
Vaccinatiegraad van 95%
Hoewel dit op nationaal niveau goede cijfers lijken, bestaan er subnationaal nog steeds grote verschillen tussen districten en gemeenschappen. Coronie, Saramacca en Sipaliwini hebben een lage vaccinatiegraad gemeld voor Pentavalent-3 en Polio-3, variërend van 38% voor Saramacca, 49% voor Coronie en 73% voor Sipaliwini.
Suriname heeft als doel het bereiken en handhaven van een vaccinatiegraad van 95% om ons te beschermen tegen ziekte-uitbraken; uit gegevens blijkt echter dat Suriname deze doelstelling voor een aantal vaccinaties niet heeft bereikt. De afgelopen 3 jaar is gebleken dat minder ouders hun kinderen naar de polikliniek brengen voor hun routine vaccinaties.
Als kinderen niet tegen ziekten worden beschermd, heeft dat ernstige gevolgen
Aangezien deze kinderen de leeftijd passeren waarop gewoonlijk vaccinaties worden gegeven, lopen zij risico op een achterstand in hun vaccinatieschema en zelfs het risico hun vaccinaties nooit meer te krijgen. Een lage vaccinatiegraad maakt een populatie kwetsbaar voor een aantal ziekten die door vaccinatie voorkomen kunnen worden.
Levenslange beperkingen
De drastische daling van de vaccinatiegraad treft niet alleen kinderen, maar ook gemeenschappen. Ziekten als difterie, mazelen en polio, die vroeger in veel landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied onder controle of uitgeroeid waren, steken opnieuw de kop op, waardoor het welzijn van de hele regio in gevaar komt.
In Suriname stellen klimaatrisico’s, zoals overstromingen in het binnenland, meer gemeenschappen bloot aan besmettelijke ziekten. Als kinderen niet tegen ziekten worden beschermd, heeft dat ernstige gevolgen: sommige kinderen sterven en veel meer kinderen leven met levenslange beperkingen.
Guyana en Suriname
“We moeten de gezondheid van elk kind in Suriname beschermen. Wanneer we kinderen niet vaccineren, brengen we niet alleen hun leven en gezondheid in gevaar, maar ook de groei en ontwikkeling van de samenleving,” zegt Nicolas Pron, Unicef Area Representative voor Guyana en Suriname. Hoewel de exacte redenen voor de terugval in de vaccinatiegraad van Suriname nog niet volledig bekend zijn, kan de daling aan meerdere factoren worden toegekend.
Factoren zoals de verstoring van het vaccinatieprogramma door de covid-19-pandemie, de aanbevelingen om thuis te blijven en de angst om het virus op te lopen bij poliklinieken hebben ertoe geleid dat gezinnen vaccinaties uitstelden. In sommige gemeenschappen speelde ook terughoudendheid tegenover vaccinaties een grote rol. Dit was vooral het gevolg van verkeerde informatie. Bovendien waren de overheidsuitgaven voor gezondheidszorg de afgelopen jaren niet overal gelijk, waardoor investeringen zijn gedaald ener soms vaccin tekorten ontstonden.
Duurzame economische groei
Deze terugval vereist dat alle stakeholders zich gezamenlijk intensiever inspannen in het versterken van het nationaal vaccinatieprogramma en vaccinatiediensten. Om geen enkel kind over te slaan, is het van essentieel belang de eerstelijnsgezondheidszorg te versterken, met inbegrip van eerstelijnszorgverleners zoals de regionale gezondheidsdiensten en de Medische Zending; en hen de middelen en ondersteuning te geven die ze nodig hebben.
Samenwerken met gemeenschappen
Ondanks de beperkte nationale begroting moeten basisgezondheidsdiensten – waaronder vaccinatie – een prioriteit blijven omdat zij niet alleen levens redden, maar ook een bewezen strategie vormen om toekomstige kosten binnen de gezondheidszorg te verminderen en om duurzame economische groei te ondersteunen.
Momenteel werken de Surinaamse overheid en haar partners in de gezondheidssector samen met Unicef en PAHO om de reguliere vaccinatie diensten binnen de eerstelijnsgezondheidszorg te versterken en te verbeteren. Dit gebeurt onder meer door het genereren van data, het identificeren en prioriteren van gemarginaliseerde en kwetsbare gemeenschappen, de aanschaf van koude keten apparatuur voor het opslaan van vaccins, samenwerken met gemeenschappen om de terughoudendheid tegenover vaccinaties aan te pakken en door het mobiliseren van technische en financiële middelen.
Ter gelegenheid van de Immunisatieweek 2023 roept Unicef de regering en alle gezondheidspartners op om de achterstand in routinevaccinaties van kinderen in Suriname versneld in te halen, zodat elk kind beschermd is tegen ziekten die door vaccinaties voorkomen kunnen worden.
De regering moet haar toezegging voor financiering ten behoeve van het verhogen van de vaccinatiegraad waarmaken en nauw samenwerken met de stakeholders om beschikbare middelen vrij te maken. “Vaccinaties hebben het leven van miljoenen kinderen gered en zullen dat blijven doen”, zegt Pron. “Actie, door middel van geprioriteerde investeringen, is van cruciaal belang om immuniteit op te bouwen, uitbraken te voorkomen en elk kind, in elke gemeenschap, te beschermen met essentiële vaccins.”