Personen uit verschillende organisaties zijn een initiatief gestart om normvervaging in de gemeenschap tegen te gaan. “We merken zeker in de laatste drie tot vier decennia een opwaartse mobiliteit van marronjongeren op maatschappelijk, individueel gebied, maar ook in de politiek.
Als we terugkijken naar de eerste marrons die naar de stad kwamen, dan waren zij bescheiden en gerespecteerd”, zegt Steven Alfaisie. Hij maakt deel uit van het initiatief om ‘Kiya’ als bindmiddel te gebruiken voor de aanscherping van normen en waarden in de samenleving. Kiya komt neer op opvoeding.”Wij merken dat dingen als eerlijkheid en respect voor ouderen zijn gaan vervagen. Het gaat ook niet alleen om de jongeren, want we merken ook dat personen die zich presenteren als rolmodellen voor jongeren niet het goede voorbeeld geven. Dit is een recept voor destructie, zeker in de toekomst.”
Terug naar Kiya
Het initiatief is zaterdag gelanceerd. Daarbij is de gemeenschap uitgenodigd om zich via de Facebook-pagina van Kiya of ‘terug naar Kiya’ aan te melden om samen te werken aan het versterken van waarden en normen. “Laat mij benadrukken dat het niet slechts om marronjongeren gaat. Als tweede grootste etnische groep valt de groep wel op. Maar één jongere die in de criminaliteit is, is ééntje teveel.” Alfaisie zegt dat de groep de komende generatie wil behoeden voor verval en vernietiging. Een van de activiteiten die zeker zal worden ontplooid zijn trainingen in social skills, maar ook groepstrainingen en de jongeren weerbaar maken om met geld en verantwoordelijkheden om te gaan.
Prominente figuren
In de groep hebben personen zitting die door de jaren heen hun bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van geheel Suriname. Het gaat om onder anderen Marcel Pinas, Erna Aviankoi, Sylvia Jacobi, Tolin Alexander, Soulamy Laurens, Ifna Vrede, André Dikan, Ivan Cairo, Sieske Bonjaski en Kenrich Cairo. Alfaisi zegt ook dat de groep geen organisatie is en dat ook niet wenst te worden. Het gaat in deze om een trekkersgroep. De initiatiefnemers zullen elk vanuit hun expertise een bijdrage leveren aan het algemene doel.