Als je het dorp van Klaaskreek binnenrijdt, zou je bij eerste oogopslag niet veel merken van het wateroverlastprobleem. Het dorp dat in de jaren zestig ook ooit eens tot een van de transmigratie dorpen behoorde stond vrij droog, omdat zij toen door de Amerikanen die Suralco en de Afobaka stuwdam beheerden op een heuvel werden geplaatst.
Maar als je verder het dorp inrijdt, is toch niet alles bespaard gebleven. Hugo Snel, ondervoorzitter van Stichting Toerisme Ontwikkeling Klaaskreek, zegt dat de steiger en de recreatieoorden in het dorp vooral getroffen zijn.
De redactie van Key News is zich samen met Snel gaan oriënteren in hoeverre het water het dorp van Klaaskreek heeft aangetast. Onder het beheer van de stichting van Snel, valt Bena Strand dat vlak langs de Suriname rivier is opgezet. Van een inrit naar het strand toe is niet veel te merken, want tot op het punt waar de inrit van Bena strand richting heuvel gaat, staat onderwater.
Logeer gebouw
Alleen via de boot is duidelijk zichtbaar hoeveel werk de beheerders van Bena strand zullen moeten verzetten. Samen met Snel pakt de redactie een boot om te gaan kijken wat de omvang van de schade is. Het is geen hoopgevende situatie, want op de daken na op het strand, is verder niets meer te zien. Het terrein met meer dan acht hutten en een logeer gebouw die ongeveer 27 mensen zou kunnen herbergen ligt onderwater.
Van de hutten is slechts het zinkplaten dak zichtbaar en staat de eerste verdieping van het logeergebouw helemaal onder water. Een indicatie van wat de totale schade kan zijn is nog onduidelijk. “Ik weer niet hoe ik dit in woorden moet uitdrukken”, zegt Snel terwijl hij kijkt vanuit de boot hoe groot de schade is.
Geld krijgen
“Het bestuur van de stichting zal binnenkort bij elkaar komen en dan gaan we een lijst moeten maken van de schade. Maar zolang het water niet zakt kan niet echt een goede schatting gemaakt worden”, zegt Snel. Wie voor de schade zal betalen is nog onduidelijk. “Maar als we het geld krijgen om te herstarten dan zal dat zeker weer enkele jaren duren voordat we weer kunnen draaien zoals toen”, geeft Snel aan.
Yvonne Pinas
Ook het recreatieoord van oud districtscommissaris Yvonne Pinas ligt onderwater. Haar terrein dat veel groter is en ook meer gebouwen en hutten heeft, zal zeker grote schade hebben opgelopen. Het komen wegvallen van de recreatieoorden is niet alleen een slag voor de lokale mensen die er werken, maar ook een groot verlies voor de toeristen.
Internationale reputatie
Bena strand die een internationale reputatie heeft volgens Snel, is nu niet te bereiken voor haar gasten. Volgens Snel kwam het strand net uit die Covid-19 sluimer, omdat tijdens de pandemie verschillende oorden haar deuren niet open mochten gooien voor toeristen.
Desondanks heeft zij toch het hoofd boven water weten te houden. Er is vooral gekeken naar de lokale gemeenschap om deze toch enig vertier aan te bieden met het strand. Dat de lokale gemeenschappen dik ontevreden zijn met de situatie is meer dan duidelijk en wordt vooral de schuld gelegd bij Staatsolie die de Afobaka stuwdam onder haar beheer heeft.
Menselijk falen
“Er is door een kapitein op Nieuw Lombe aangegeven dat er naar zeggen van hem duidelijk sprake is van menselijk falen”, geeft Snel aan en hij kan zich enigszins daarin terug vinden. Snel haalde aan dat toen de dam onder beheer was van Suralco, er netjes gemeld werd aan de samenleving als er overtollig water zou zijn.
“Als ze bijvoorbeeld een week lang zouden spillen, dan werd het netjes doorgegeven”, geeft Snel aan die een vermoedde heeft dat het water is ‘gespaard’, zodat er hydro-energie opgewekt kan worden, maar Snel vraagt zich af of dat nou wel nodig is, omdat de smelterij van Suralco niet meer operationeel is in Suriname.
Vergoeding
Volgens Snel is het voor velen een kwestie van tijd en wachten op een vergoeding voor de opgelopen schade. Alleen hoopt Snel dat de vergoeding op het juiste moment wordt aangeboden, want nu financiële hulp bieden wil nog niet zeggen dat de schade volledig is gedekt.
Pas wanneer het water zakt zou je volgens Snel een beter beeld kunnen hebben van de totale schade. “Ik verwacht eigenlijk van de regering dat zij communiceren met ons en aangeven dat het nog enige tijd gaat duren”, geeft Snel aan. Dat is wat hij vooral mist.
Rampgebied
Voor wat betreft het uitroepen tot rampgebied geeft Snel aan dat hij vooralsnog niets heeft gemerkt van de versnelde hulp, die beloofd was door de regering. Op 25 mei tekende president Chandrikapersad Santokhi een presentieel besluit, waarin hij Brokpondo officieel tot rampgebied heeft verklaard. Dit zou volgens de president kunnen helpen om de nodige middelen vrij te krijgen van landen en andere niet-gouvernementele organisaties (ngo’s).