De maat is vol voor mensen met een beperking. Met de steeds verhoogde prijzen voor goederen en brandstofprijzen, komen zij nauwelijks en soms zelfs helemaal niet meer uit. “De mens met een beperking leeft nu ver beneden de armoedegrens”, zegt Aniel Koendjbiharie vandaag bij de petitie-indiening bij De Nationale Assemblee (DNA).
Enkele leden van de stichting en haar doelgroep hebben zich vanochtend verzameld bij het Congresgebouw. “Met dit protest willen wij een duidelijk signaal geven aan de regering en de samenleving dat het niet meer uit te houden is”, zegt Satish, een van de leden van stichting Wan Okasi. De mens met een beperking krijgt maandelijks SRD 1750,- uitgekeerd, dit is voor velen al heel lang achterhaald. “Je probeert wel wat bij te verdienen, maar ook dat is moeilijk. Je koopt met SRD 1000,- een handjevol boodschappen. Met SRD 1750,- kan je hooguit twee dagen overleven”, merkt Satish op.
In de petitie staan een 20-tal punten opgenomen die zij graag gerealiseerd zien. “Want ook wij hebben recht om een gelukkig leven te leiden”, merkt Koendjbiharie op. “Je kan niet naar de dokter, je kan niet naar je familie, je kan niet eens eten op tafel zetten en dan hebben we niet eens over gezond eten”, zegt de Wan Okasi voorzitter. De doelgroep ziet graag dat vergoeding van SRD 1750,- wordt verhoogd naar een SRD 4500,-, zoals is voorgesteld aan de regering. De sociaal-maatschappelijke instellingen die belast zijn met de opvang voor onder andere mensen met een beperking, komen ook niet meer uit en ontvangen subsidiebedragen die voor 2014 golden. “In een persconferentie twee maanden geleden is door deze sociale instellingen aan de bel getrokken en ze staan op het punt om de deuren te sluiten. Er is praktisch niks gebeurd na die persconferentie. Hoe serieus is men dan met deze doelgroep”, merkt Koendjbiharie op.
Voor de mensen met een beperking is het ook moeilijk om een zelfstandig bestaan te kunnen leiden. Satish, die een visuele beperking heeft, zegt dat hij nog heel erg van zijn moeder afhankelijk is om te kunnen leven. “Je wilt niet constant je familie lastig vallen, maar soms heb je geen keus. Je probeert wel wat te maken om te verkopen, maar dat gaat niet altijd even goed”, zegt hij. “We hopen tastbare oplossingen te zien binnen twee weken. Dit kunnen we niet en mogen we niet accepteren.”
DNA-vicevoorzitter, Dew Sharman, nam de petitie in ontvangst. Duidelijk geraakt door de petitie beloofde Sharman de punten onder de aandacht van de regering en DNA te brengen. “Met pijn in mijn hart ontvang ik vandaag deze petitie. Ik zal mij persoonlijk beijveren dat deze petitie bij de juiste instanties terechtkomt”, beloofde Sharman plechtig. Hij onderkent dat de crisis ook deze doelgroep raakt. “De kwetsbare groepen hebben het vreselijk moeilijk. Ik zal erop toe zien dat uw belangen op de juiste wijze gekanaliseerd zullen worden”, maakt Sharman duidelijk. Hij hield de mensen voor dat niet alle zaken door DNA opgepakt kunnen worden. Hij zal zich echter wel inzetten om deze zaak te behandelen in het parlement.