Bij de inauguratie van Jennifer Simons als president en Gregory Rusland als vicepresident van Suriname zal een brede delegatie van buitenlandse gasten aanwezig zijn.
Onder de genodigden bevindt zich ook de koning van Ghana, die een officiële afvaardiging zal sturen. Dit maakte Sergio Akiemboto, lid van de werkcommissie belast met de organisatie van de inauguratie, bekend tijdens een persconferentie in de Anthony Nesty Sporthal.
Naast de delegatie uit Ghana zijn ook prominente internationale functionarissen uitgenodigd, onder wie de premier van Guyana, Mark Phillips, de vicepresident van Venezuela, Delcy Rodriguez, de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Albert Ramdin, en de secretaris-generaal van de CARICOM, Carla Barnett. Verder is ook het traditioneel gezag, met name de granmans, uitgenodigd voor de plechtigheid.
In 2018 was de Ghanese koning Otumfuo Nana Osei Tutu II van de Ashanti-bevolking voor het eerst tijdens een officieel bezoek in Suriname geweest. Hij werd toen ontvangen door president Desi Bouterse en andere hoogwaardigheidsbekleders. Tijdens zijn bezoek bracht hij onder andere bloemenhulde bij monumenten, gaf hij een lezing en woonde hij verschillende evenementen bij, zoals de viering van Srefidensi (onafhankelijkheid).
Op vragen vanuit de pers over de kosten van de buitenlandse gasten benadrukte Akiemboto dat Suriname slechts voor twee personen per buitenlandse delegatie de vliegtickets en het lokaal vervoer bekostigt. “Verblijf, voeding en extra meereizende personen worden door de delegaties zelf betaald”, aldus Akiemboto. Hiermee reageerde hij op kritiek over het begrotingsbedrag voor de inauguratie.
In een eerder interview met D-TV gaf Akiemboto aan dat de totale kosten mogelijk tussen de SRD 20 en 30 miljoen zullen liggen. Toch wordt er volgens de commissie alles aan gedaan om binnen of zelfs onder het beschikbare budget te blijven. De exacte kosten worden na afloop van het evenement bekendgemaakt.
Voor de renovatie van de Anthony Nesty Sporthal, waar de inauguratie plaatsvindt, is ongeveer SRD 6 miljoen uitgetrokken. Deze investering wordt volgens commissievoorzitter Rabin Parmessar van de Nationale Assemblee gerechtvaardigd als een duurzame besteding. “ANS had het nodig”, aldus Parmessar, die benadrukte dat het hier niet om een eenmalige uitgave gaat, maar om een blijvende verbetering van de sportinfrastructuur.