De kosten voor het landelijke sterilisatie- en castratieproject lopen hoog op. Karin Wanner- King, voorzitter van de stichting Caribbean Spay Neuter, geeft aan dat alleen voor de accommodatie van de buitenlandse teamleden er een bedrag van US$7000 wordt uitgegeven. Daarbij zijn vervoer, voeding en de kosten van de operatie nog niet berekend, geeft zij aan. Om de kosten te drukken, zal er een benefietconcert worden gehouden. In het kader hiervan heeft de organisatie vandaag persconferentie georganiseerd.
Stichting Caribbean Spay Neuter is een organisatie die als doel heeft de overpopulatie van huisdieren in het Caribisch gebied, dus ook Suriname, op menselijke wijze terug te dringen. Dit doen zij door sterilisatie- en castratieprojecten uit te voeren. Dit project zal in oktober voor de 14e keer worden uitgevoerd in Suriname. Wanner legt uit dat er zoveel mogelijk fundraising plaatsvindt om de kosten te verlagen. “De dierenartsen en hun assistenten betalen zelf voor hun tickets en doen de operaties geheel gratis. Caribbean Spay Neuter probeert ook in de Verenigde Staten, waar de organisatie gevestigd is, fondsen te werven. “Zij doen dit om verdovende medicijnen en alles wat nodig is voor de operaties te kunnen betalen en verschepen naar Suriname”, geeft Wanner aan. Het gastland, dus de organisatie in Suriname, betaalt verder voor de accommodatie, voeding en vervoer van de teamleden, verklaart zij verder.
Wanner merkt op dat het vanwege de economische situatie in Suriname ontzettend moeilijk is geworden om donaties te krijgen. “Het zijn steeds dezelfde dierenliefhebbers die nu doneren”, geeft zij aan. Wij hebben daarom gedacht om iets terug te geven aan Suriname. “Eigenlijk is het een win-winsituatie”, vervolgt ze. “De gemeenschap geniet van een sprankelende show, en wij kunnen met de netto-opbrengsten spullen kopen die nodig zijn bij de operatie en daaromheen.”
Het benefietconcert wordt gehouden op zondag 1 oktober 2023 in het Assuria Event Center een kaart kost SRD 550. Hoewel de kaart relatief goedkoper is dan andere shows, is de kaartverkoop toch niet wat het moet zijn. De voorzitter van Caribbean Spay Neuter weet niet waar dit aan kan liggen. “Ik kan er mijn vinger niet op leggen waarom het zo langzaam gaat. Want als ik zou lezen of horen over al die artiesten die zullen optreden, had ik direct een kaart gekocht”, zegt Wanner.
Ondanks de tegenvallende verkoop is de organisatie toch nog positief gestemd en gaat de registratie voor het sterilisatie- en castratieproject onverkort door. Dit project moet worden uitgevoerd om zo de dierenpopulatie in het land gezond te houden. Warren legt uit dat ruim 70% van de honden en katten in het land daarom gesteriliseerd of gecastreerd moeten worden. “Een hond kan in warme klimaten per worp 8-10 kleintjes krijgen. En dat wel 2 tot 3 keer per jaar. Dat geldt ook voor poezen. En als de moederpoes of -hond niet gesteriliseerd wordt, blijft dit zich herhalen.”
De organisatie heeft opgemerkt dat men juist de teefjes en poezen brengt om te steriliseren, omdat zij de kleintjes krijgen. Maar de mannetjes moeten ook gecastreerd worden, benadrukt Wanner. “De mannetjes moeten ook gebracht worden, omdat zij alle loopse teefjes in de buurt zwanger kunnen maken. Bij mannetjes is er geen limiet per dag. Dus het is ook belangrijk dat zij naar ons toe worden gebracht. Alleen door te steriliseren kunnen we de overpopulatie van honden en katten onder controle houden.”
Het volgend sterilisatie- en castratieproject wordt van 5-8 oktober gehouden in Indra Maju te Geyersvlijt. Doordat er een groter team aanwezig zal zijn, is het doel op 800 operaties gesteld. Het project zal niet worden uitgevoerd in de districten. “We hebben ervoor gekozen om het project in Paramaribo uit te voeren, maar eenieder van de andere districten is welkom”.
Voor sterilisatie voor Surinaamse honden tot en met 20 kg betalen eigenaren vanaf SRD 350. Voor poezen en katers wordt een bedrag van SRD 250 gevraagd. De kaarten voor het benefietconcert kosten SRD 550 en kunnen worden opgehaald bij Tout Tout Petit, B-Fit, The Sweetest Thing en bij Karin Wanner-King.