De gewapende overval op politiebondsvoorzitter en NPS-kandidaat Poetini Atompai heeft niet alleen schok veroorzaakt, maar roept ook kritische vragen op: waarom droeg een publiek figuur als hij, meer dan SRD 1,5 miljoen aan contanten bij zich en hoe verklaart hij de raciale toon in zijn verdediging?
De gewelddadige beroving die op donderdag 17 april plaatsvond aan de Latourweg, waarbij Atompai samen met artiest Jackson Blai was, kreeg afgelopen weekend publieke aandacht na een interview op DTV-Express. Volgens Atompai was hij daar toevallig gestopt om te luisteren naar een verkiezingslied dat voor hem was geschreven, toen schoten werden gelost. De overvallers, die zich in een Toyota Vitz verplaatsten, namen grote hoeveelheden contant geld en persoonlijke bezittingen mee.
Grote sommen geld: zakelijke transactie of roekeloos gedrag?
Bij de overval werd een tas met daarin €50.000, US$20.000 en tussen de SRD 15.000 en SRD 20.000 buitgemaakt — een totaalbedrag dat in SRD-waarde oploopt tot ruim 1,5 miljoen. Daarnaast werden een iPad 2024, een dure portemonnee, sieraden en documenten gestolen. Van Jackson Blai werd een 200-grams gouden Rolex-ketting ontvreemd.
De aanwezigheid van zulke hoge geldbedragen roept vragen op, zeker gezien Atompai’s publieke functie als politiebondsvoorzitter en kandidaat-assembleelid. Hij verdedigde zich door te stellen dat hij een zakelijke afspraak had voor de aankoop van een perceel via zijn bedrijf Akvariet Vastgoed en dat hij normaal gesproken geen contant geld bij zich draagt.
Politieke en raciale dimensie
Atompai sluit niet uit dat de overval politiek gemotiveerd kan zijn. Hij verwees naar de brandstichting van zijn woning in 2016, destijds in het kader van zijn strijd om het voorzitterschap van de Politiebond. “Ook nu is er sprake van insinuaties en politieke spanningen”, aldus de kandidaat van de Nationale Partij Suriname (NPS).
Opmerkelijk is zijn harde kritiek op maatschappelijke reacties, die hij als bevooroordeeld en racistisch bestempelt. “Wanneer ondernemers beroofd worden, vraagt niemand waar het geld vandaan komt. Maar als een afstammeling van slaven het goed doet, is het ineens verdacht”. Daarmee voegt hij een raciale lading toe aan het debat over de herkomst van het geld.
Atompai wijst ook verdachtmakingen over mogelijke betrokkenheid bij drugshandel fel van de hand. “Als het verkopen van drugs zo makkelijk is, laat ze het dan zelf proberen”, zegt hij.
Persoonlijke verdediging en reactie op kritiek
De NPS’er verweert zich fel tegen een Facebookpost van partijgenoot Wim Bakker, waarin gesuggereerd werd dat men niet op Atompai zou moeten stemmen. “Dat is puur haat, jaloezie en wrok”, reageert hij. Daarnaast hekelt hij het gebrek aan erkenning voor zijn academische prestaties: “Ik heb mijn bachelor, master én officiersopleiding in korte tijd afgerond, maar daar hoor je niemand over”.
Atompai zegt dankbaar te zijn voor de steun van zijn collega’s binnen het Korps Politie Suriname. Het politieonderzoek naar de overval is nog gaande. Over de motieven van de daders wil hij vooralsnog geen uitspraken doen, om het onderzoek niet te beïnvloeden.
Discussie op social media
Hoewel het slachtoffer te maken kreeg met een levensbedreigende situatie, blijven de omstandigheden rond de grote geldsom en het publiek optreden nadien voer voor debat, zoals dat duidelijk te merken is op social media. De kwestie werpt niet alleen licht op persoonlijke veiligheid en criminaliteit in Suriname, maar ook op de ethiek en transparantie van publieke functionarissen in verkiezingstijd.