Het Verkeersveiligheids Instituut (VVI) heeft op initiatief van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV) gedenktekens geplaatst op het pleintje van de rotonde nabij de Wijdenboschbrug.
Deze gedenktekens symboliseren de verkeersslachtoffers. Daarop staan daarom de initialen van personen die het leven hebben gelaten door een verkeersongeluk. De gedenktekens zijn geplaatst in het kader van de Verkeersveiligheidmaand, die loopt van 15 augustus tot en met 15 september. Deze dag kwam tot stand door samenwerking met het Ministerie van Justitie en Politie.
Dit project is uitgevoerd omdat de helft van de Verkeersveiligheidmaand al achter de rug is. De initiatiefnemers proberen door middel van vlaggetjes automibilisten wat extra bewustwording bij te brengen. De organisaties hebben hierbij hetzelfde thema van de Verkeersveiligheidmaand gebruikt, namelijk ‘Gedenk verkeersslachtoffers, creëer mogelijkheden voor leven’.
Joanne Adraai, directeur van het VVI , zegt dat de overheid de verkeersslachtoffers, die nu nog door een moeilijke periode gaan, wil gedenken. “Omdat het erop lijkt alsof ze een vergeten groep zijn, maar we willen bijzondere aandacht schenken aan deze mensen en ook aan de nabestaanden.” Ze geeft aan dat er veel verkeersslachtoffers zijn, die thuiszitten met materiële en immateriële schade. Ze benadrukt dat maandag, de dag waarop de gedenktekens zijn geplaatst, speciaal bedoeld was voor de Surinamers die ons zijn voorgegaan door een verkeersongeval. Ze zegt dat het een idee is geweest van justitieminister Kenneth Amoksi om bijzonder aandacht te schenken aan de verkeersdoden.
Adraai drukt verkeersdeelnemers op het hart meer geduld voor elkaar op te brengen. Ze herinnert verkeersdeelnemers eraan dat veiligheid, bij ieder van hen begint. “Als eenieder zich verantwoordelijk voelt in het verkeer, dan geloof ik best dat het beter zal gaan. Als eenieder zich probeert te gedragen zoals het hoort te zijn, dan zullen we minder slachtoffers hebben.”
Het pleintje heeft 44 zwarte vlaggetjes erom heen, terwijl er al 46 verkeersslachtoffers te betreuren zijn voor dit jaar. In de Verkeersveiligheidmaand zijn er al drie verkeersdoden genoteerd. Adraai noemt het aantal vlaggetjes hoog, ze hoopt daarom dat door de verantwoordelijkheid die eenieder moet innemen in het verkeer, er gewerkt kan worden naar een punt waarbij er helemaal geen vlaggen daar hoeven te staan.
Ze roept Surinamers op om aandacht te besteden aan het project van gedenktekens. Dit moet volgens haar eraan herinneren dat de vele slachtoffers die vallen in het verkeer, vaak genoeg geen schuld hebben aan het verkeersongeval dat zich heeft voorgedaan. “We moeten letten op ons gedrag in het verkeer, aldus de directeur van het VVI.