De 38-jarige Clerence Ranoesetiko heeft tijdens de uitdagende en aanhoudende coronapandemie een nieuw talent ontwikkeld. Op een unieke manier bewerkt hij diverse Surinaamse houtsoorten tot kunstwerken.
“Er zijn natuurlijk veel manieren om houtproducten te versieren, maar een van de leukste is misschien wel in hout te graveren. Ik heb nu al twee processen van houtbewerking onder de knie. Ik noem ze wood tattooing en wood colouring with fire”, laat de houtbewerker optekenen. Hij omschrijft zichzelf als cultuur- en rasbewust. “De Javaanse cultuur is een belangrijk onderdeel van het multiculturele Suriname. Met mijn talent wil ik een bijdrage leveren aan het conserveren van hout voor de volgende generatie.”
Ranoesetiko woont in Domburg in het district Wanica. Domburg ligt aan de Surinamerivier en is voorheen een suikerrietplantage geweest. De kunstenaar vertelt dat hij alleen maar positieve reacties krijgt uit zijn omgeving. Ook op Facebook wordt hij overrompeld door fraaie reacties van personen die reageren op foto’s van zijn kunstwerken. “Kunstenaars die mijn werken hebben gezien, geven mij ook positieve feedback. Enkele hebben aangegeven dat mijn manier van kleuren met vuur een heel complexe, maar unieke vorm is. De schaduwaccenten kleur ik met vuur.”
De creatieveling geeft aan dat hij door zijn talent in contact is gekomen met kunstenares Sri Irodikromo, dochter van wijlen Soeki Irodikromo. Laatstgenoemde wordt in een rij genoemd met top Surinaamse kunstenaars als Erwin de Vries, Ruben Karsters, Rudi de la Fuente en Paul Woei. Zij hebben in de jaren 60 een sterke doorbraak meegemaakt.
Ranoesetiko krijgt vaak opdrachten van Sri Irodikromo, door wie hij ook in de gelegenheid is gesteld mee te doen aan een expositie. “Ik ben dankbaar dat ik met een ervaren kunstenaar als Sri mag werken. Het is goed voor mijn ontwikkeling”. Beide kunstenaars houden de traditie en moderniteit in een geheel eigen idioom. De Javaanse mythologie presenteren zij constant op een artistieke manier.
Ranoesetiko, die ook grafisch ontwerper is en een eigen kledinglijn heeft, wil veel meer gaan doen met zijn talent. “Ik wil ook deuren, deurpanelen en kozijnen graveren voor cliënten.” De kunstenaar werkt overwegend met zachthout, maar experimenteert nu ook met hardhout. “In de toekomst zal ik zeker met harder hout werken. Het is ook duurzamer”, zegt hij.
De kunstenaar deelt een van zijn dromen met Key News Suriname, namelijk tattoo-artiest worden. “Ik heb altijd willen tatoeëren, alleen denk ik dat ik nog niet ready ben om op de menselijke huid te werken. Daarom ben ik vooralsnog bezig op hout”, nuanceert Ranoesetiko lachend. Hij roept Surinamers op om hun talenten te ontwikkelen en voegt eraan toe: “Kunst en cultuur zijn de sieraden van elk volk.”