De kwikvervuiling in Suriname baart de autoriteiten ernstig zorgen.
Dit heeft minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) geuit in een presentatie naar aanleiding van de bevindingen van een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS) en de Anton de Kom Universiteit Suriname (Adekus). Het ministerie heeft dinsdag de presentatie gehouden in het kader van duurzame oplossingsmodellen om het vraagstuk van kwikvervuiling op te lossen. Het onderzoek heeft voornamelijk uitgewezen dat de kwik damp rondom goudverwerking bedrijven enorm is gestegen.
Minister Tjong-Ahin benadrukte daarbij dat er vooral drastische veranderingen moeten komen in de wetgeving om de kwikvervuiling tegen te gaan. De bewindsman vindt dat er te makkelijk over milieuproblemen heen wordt gegaan. Hij legt uit dat ROM als nieuwe ministerie een actie binnen de regering is gestart om te beginnen met het targetten van kwikvervuiling. Hij geeft aan dat kwikvervuiling in twee categorieën is onderverdeeld, namelijk vervuiling in het binnenland van Suriname en vervuiling in de kustvlakte.
De kwikvervuiling in het binnenland is een grote opgave voor de overheid. “Dat wat in het binnenland gebeurt, baart ons zorgen en we zijn ervan op de hoogte dat het gebruik van kwik eens hele nare effecten zal hebben op delen van de gemeenschap die met kwik in contact komen.” Hij wijst erop dat de meeste goudverwerking bedrijven in de kustvlakte zijn gevestigd, waar 80 procent van de bevolking woont.
Het onderzoek van het Nimos met de Adekus heeft uitgewezen dat de kwik met een waarde van ± 60 voorkomt in het milieu. Minister Tjong-Ahin wijst erop dat dit ver boven de norm is. “We houden daar weinig rekening mee.” Hij is van mening dat er onmiddelijk actie moet komen. Er zijn al enkele keren onderzoeken gedaan die wijzen op het gevaar van kwik. Volgens hem kan het niet zo zijn dat de gevolgen bekend zijn en dat men dan nog vrolijk verder gaat met het gebruik van kwik.
De bewindsman zegt dat er wel systemen zijn die kunnen voorkomen dat we in Suriname zo een hoge concentratie van kwik uitstoten. De hoge concentratie die vrijkomt, ligt volgens recent onderzoek aan onjuist gebruik van filterapparatuur. Het ministerie van ROM heeft alle goudopkoop bedrijven in een brief hierop gewezen. Hij zegt dat de bedrijven niet veel kritiek hierop hadden, maar wel veel vragen.
“Dat was voor ons ook een vraagteken, want hoe kan je dit in twijfel brengen wanneer je zelf ook in gevaar bent.” Het onderzoek wijst ook uit dat de goudverwerkers zelf in groot gevaar zijn. “Kwik doodt niet onmiddellijk, kwik is langzaam vergif. Someday it will happen”, aldus minister Tjong-Ahin