De regering heeft een nieuwe database voor grondzaken gelanceerd, met als doel de digitalisering en transparantie rondom deze kwesties te bevorderen.
De ceremonie vond op donderdag 5 september plaats op het Kabinet van de President in aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi, minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij(LVV) en directeur Algemeen Beheer van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer(GBB), Sieuwkoemar Ramsukul en het korps van districtscommissarissen. De introductie van de database biedt moderne oplossingen voor een efficiënter beheer van grondgegevens. Het systeem versnelt werkprocessen, vermindert administratieve vertragingen en zorgt voor een betrouwbare en veilige opslag van alle relevante informatie.
Tijdens de lancering benadrukte president Santokhi dat de nieuwe database de transparantie in grondaanvragen aanzienlijk zal vergroten. “Burgers zullen in staat zijn om hun klachten in te dienen, en deze zullen door deskundigen worden behandeld”, aldus de president. Het primaire doel van de nieuwe Database Grondzaken is het wegwerken van achterstanden bij het verwerken van aanvragen voor domeingrond, die door de jaren heen zijn ingediend bij het ministerie van GBB. Het systeem is gebaseerd op het model van de eerder geïntroduceerde Grondconversie-database, die in de praktijk succesvol blijkt te werken.
Op dezelfde gebruiksvriendelijke manier kunnen burgers hun verzoeken digitaal indienen bij de database Grondzaken. Voor de upload moeten de stukken voorzien zijn van een LaD-nummer, waarna de indiener automatisch een registratienummer ontvangt. Dit nummer kan worden gebruikt om de status van de aanvraag te volgen. Volgens Santokhi maakt de database tijdrovend papierwerk en handmatige administratie overbodig, vermindert het risico op zoekgeraakte documenten, en voorkomt het dubbele aanvragen of uitgiftes.
De digitalisering van grondgegevens is een cruciale stap in het verbeteren van de efficiëntie binnen het ministerie van GBB. De database is uitgerust met de nieuwste beveiligingsmaatregelen om ervoor te zorgen dat alle gegevens veilig en beschermd blijven. Dit vermindert niet alleen het risico op menselijke fouten, maar zorgt ook voor een accurater en actueler overzicht van alle grondzaken. “Met deze nieuwe database zijn wij voorbereid op toekomstige groei en ontwikkelingen binnen het grondbeleid”, verklaarde president Santokhi.
De flexibele structuur van het systeem maakt het mogelijk om eenvoudig aanpassingen en uitbreidingen door te voeren, zodat het altijd kan inspelen op veranderingen in het beleid. De president feliciteerde alle betrokken partijen met de lancering en riep de samenleving op om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de nieuwe database biedt. Het systeem markeert een belangrijke stap in de modernisering van het beheer van grondzaken en illustreert de toewijding van de overheid aan innovatie en efficiëntie.