Landbouwers zijn blij met het binnenhalen van Haïtianen, want Surinamers willen niet hard werken, dat is de conclusie die verschillende landbouwers trekken.
“Er heerst een tekort aan hard werkende mensen in Suriname, daarom ben ik blij met de komst van de Haïtianen”, zegt landbouwer Bisnoedath Dhawtal.
Dhawtal had eerder enkele Haïtianen in dienst, maar deze hebben het land intussen verlaten vanwege de slechte economische omstandigheden. Nadien heeft de landbouwer een aantal Surinamers in dienst genomen, maar steeds voor korte duur. “De meeste Surinamers kunnen niet hard werken.”
De 61-jarige landbouwer is nog steeds op zoek naar serieuze werkers, en geeft aan dat de Haïtianen heel harde werkers zijn. Zij beginnen altijd op tijd met het werk en klagen nooit over zon, regen of iets anders, maar met de Surinaamse werknemers heeft hij geen goede ervaringen. De Surinaamse werknemers hebben bijna altijd een smoes om niet aan het werk te verschijnen, zo lang er geen opdrachten gegeven worden, wordt er niet gewerkt en na hun schafttijd zijn de werknemers niet meer te vinden. Als de werknemers een dag hard hebben gewerkt, komen zij meestal twee dagen niet aan het werk. “Ik kan ook niets zeggen aan deze werknemers, want ik heb ze nodig.” Hij is daarom ontzettend blij met het binnenhalen van de Haïtianen.
Secretaris Diego Rodriguez van de Landbouw Coöperatie Kwatta en Omstreken vindt het ook heel goed dat er Haïtianen zijn binnengehaald om te werken in de landbouwsector. “Er moet wel een goede communicatie zijn tussen de organisatie, die deze mensen heeft binnengehaald en de boeren, zodat de Haïtianen op de juiste plekken geplaatst kunnen worden.”
Verder zegt Rodriguez dat er inderdaad een groot tekort is aan mensen, die willen werken in de landbouwsector. “Veel Surinamers willen niet in open lucht werken, want het is hard werken in de open lucht.”
In de afgelopen dagen is er heel veel kritiek geleverd op Haïtiaanse ondernemer Jean ‘Saya’ Nixon, die zijn landgenoten bij de fleet laat binnen halen in Suriname. Er zou door Saya zijn aangegeven dat hij mensen laat halen die naar Suriname komen om te werken.
In verschillende video berichten op social media heeft Saya enkele malen aangegeven dat hij niet doet aan mensenhandel. De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale samenwerkingen (Bibis), Albert Ramdin heeft eerder aangegeven dat er onder speciale voorwaarden toestemming is gegeven om enkele Haitianen binnen te halen. Ongeveer 176 personen zijn afgelopen weekend afgereisd naar Suriname. In de Nationale Assemblee heeft Ramdin aangegeven dat er toestemming is gegeven omdat Saya de mensen zou inzetten in onder ander de landbouw sector.
Alvorens de mensen van Haiti mochten komen naar Suriname, moesten de werkvergunningen geregeld worden, is de advies die door ministerie van Arbeid is gegeven aan Bibis. Ramdin heeft verder uitleg gegeven hoe de toestemming naar Saya tot stand is gekomen. Er zou controle zijn geoefend of de mensen werkelijk worden geplaatst in onze arbeidsmarkt, stelde de Bibis minister.
In 2021 werd hij ook van beschuldigd van mensensmokkel. Nixon heeft het toen ook aan de pers aangegeven dat hij niks te maken heeft met mensenhandel en benadrukte dat de mensen uit vrije wil komen naar Suriname. De minister van Buitenlandse zaken van ons land is er in 2021 een stop gezet aan vluchten uit Haiti, een van de redenen was toen de Covid-19 pandemie en dat er sprake zou zijn van vervalste PCR testen die toen verplicht waren om het land binnen te komen. Toen al zei de minister dat er een onderzoek gedaan zou worden naar Saya als er werkelijk sprake zou zijn van mensenhandel.
“Veel Surinamers willen niet in open lucht werken, want het is hard werken in de open lucht.”
Al langer dan 40 jaar heeft Suriname een grote gemeenschap Haitianen die deel uitmaken van de samenleving. Velen van hen zoeken hun toevlucht in andere landen, omdat het economisch en politiek niet goed gaat in Haiti. Echter trekken vele ook weg vanuit Suriname, door de verslechterde economische situatie in ons land.De toen Franse Ambassadeur Antoin Joly, heeft in 2021 aangegeven zich vooral zorgen te maken om het aantal Haitianen die van Suriname doorreizen naar Frans Guyana om asiel aan te vragen.
Deze zijn met een rechtstreekse chartervlucht van Fly Always het land binnen gekomen. Vele reisbureau’s vragen zich af waarom er alleen aan Fly Always toestemming wordt gegeven om de tickets te verkopen aan de Haitianen en bestempelen dit als oneerlijke concurrentie.