De afgezette leiding bij de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) heeft op 28 mei na lang aandringen van haar leden vervroegde bestuursverkiezingen, die over drie maanden moesten plaatsvinden, uitgeschreven.
Een groot deel van de leden schijnt nu ruim een maand later er genoeg van te hebben en wil zo snel mogelijk af van het bestuur John Krishnadath. In een poging het geheel te bespoedigen is er op initiatief van veertien leden besloten een algemene leden vergadering (alv) voor 18 juli uit te schrijven. “We zijn pas een maand verder en kijk hoe die hele organisatie vastloopt”, zegt woordvoerder van de commissie herstructurering Surinaams voetbal, Aniel Ghisaidoobe, desgevraagd.
Volgens de zegsman schijnt het demissionaire bestuur zich niet druk te maken. “Ik heb het gevoel dat zij denken; na mij de zondvloed.” Ghisaidoobe verwijst naar zaken zoals het niet kunnen opstarten van de jeugdcompetitie en het niet nakomen van financiële toezeggingen (wedstrijdfee van USD 500) voor deelnemers aan de competitie in de Eerste en Tweede Divisie. “Die worden gewoon letterlijk links gelaten.”
Gebeten hond
Recentelijk trad lidvereniging Groningen uit het district Saramacca, actief in de Tweede Divisie, naar buiten met hetgeen haar is overkomen. Clubvoorzitter Benito Olieberg vertelde aan een lokaal medium dat zijn vereniging, vanwege het in gebreke blijven van de SVB om de wedstrijdfee uit te betalen, genoodzaak was zich terug te trekken uit de competitie.
De leiding van de vereniging maakte dit in een schrijven kenbaar aan de SVB-leiding, die op haar beurt meteen antwoordde met een royement in plaats van naar een oplossing te zoeken, aangezien het moederorgaan zijn afspraken niet was nagekomen om de beloofde gelden uit te betalen. Olieberg zei desgevraagd deze zaak bij de rechter te zullen uitvechten.
Naar verluidt was er verder overeengekomen dat verenigingen in de Tweede Divisie dit competitiejaar niet zullen degraderen, maar dat er een besloten competitie wordt gespeeld. “SVB dacht als hij zich terugtrekt dan degradeer je, maar zij hebben zich lelijk vergist”, aldus Ghisaidoobe.
Willekeur en rancune
Er wordt beweerd dat hetgeen Groningen is overkomen een wraakactie van de SVB is, aangezien ook deze lidvereniging tegen het gevoerde beleid is. Lidverenigingen die de huidige leiding goedgezind zijn ontvangen tijdig hun gelden.
Ghisaidoobe vertelt dat er tijdens een eerder gehouden ledenvergadering was overeengekomen dat het FIFA-Covidfonds (bestemd voor de ontwikkeling van voetbal) van USD 500.000 uiteindelijk als financiële ondersteuning voor de lidverenigingen zou gelden voor het opstarten van de lokale competitie, aangezien veel van hun sponsoren gedurende de Covid-pandemie zijn komen weg te vallen.
“Het heeft geen zin geld te gebruiken voor internationale wedstrijden, terwijl je lokale competitie doodbloed”, vindt Ghisaidoobe. De uitbetaling van de fee geschiedt echter willekeurig. “ De mensen die loyaal zijn aan de SVB krijgen het geld op tijd en voor de kritische mensen wordt het als een soort pest of chantagemiddel gebruikt.”
Demissionaire bestuur
Naar zeggen van Ghisaidoobe is Groningen niet de enige lidvereniging, die dit is overkomen. “Alleen werd de schuldenlast als districtsploeg alleen groter, terwijl zij (Groningen) na elke storting direct verantwoording heeft afgelegd.” Ghisaidoobe vindt het jammer dat het demissionaire bestuur het op deze manier probeert te doen.
Achter de schermen zouden bestuursleden van de afgezette leiding bezig zijn leden tegen elkaar op te zetten. Deze strategie heeft volgens Ghisaidoobe echter weinig effect, aangezien het gros van de leden staat achter de alv van 18 juli. Naar zijn zeggen hebben inmiddels ruim dertig leden spontaan getekend. “Dat betekent dat men het zat is en niets meer wil weten van dit bestuur.”
Statutair recht
Volgens de woordvoerder is het geen actie van individuen, maar één die de leden aangaat. Het verzet is niet tegen personen maar het gevoerde beleid. Aangezien de SVB heeft nagelaten op verzoek van de leden binnen 21 dagen na de laatste alv een vergadering uit te schrijven hebben lidverenigingen gebruikgemaakt van hun statutair recht.
Volgens de woordvoerder schrijven de statuten voor dat wanneer minimaal tien leden een aanvraag voor een alv hebben ingediend het SVB-bestuur, dat verplicht is deze binnen 21 dagen uit te schrijven. “Het (SVB-bestuur) heeft het niet gedaan. De statuten zeggen: ‘doet het bestuur het niet, dan mogen de aanvragers die vergadering zelf utschrijven en rechtsgeldige besluiten nemen’. Dat gaat nu gebeuren op 18 juli.”