Leerkrachten binnen het basisonderwijs krijgen de kans om hun perspectief te vergroten. Ze worden bijgeschoold en worden versterkt in hun leesinstructies en meer.
Zondag vond de officiële lancering van het professionaliseringsprogramma “lees-kracht wat staat voor, leerkrachten educatief enthousiast samenwerken voor krachtig leesonderwijs in Suriname” plaats in het IGSR-gebouw van de Anton de Kom Universiteit. Directeur stichting Centrum voor Nascholing in Suriname, Cenasu, Haidy Lindveld, zegt dat het project een bijzondere meerwaarde heeft voor de leerkracht.
De leidinggevende geeft aan dat je als ouder het lezen van het kind kan helpen bevorderen. Onderwijsminister Henry Ori stelt dat hij binnen het Caraïbisch gebied heeft gemerkt dat dezelfde problemen binnen het onderwijs spelen. De bewindsman geeft verder aan dat de problematiek van leesonderwijs heel groot is op de scholen. Hij stelt dat er wetenschap gebruikt moet worden om het probleem te verhelpen.
Helima Poese, Directeur Algemeen Vormend Onderwijs geeft aan dat eenieder ‘lezen’ nodig heeft. “Als we niet kunnen lezen kunnen wij dan zelf vraagstukken niet oplossen.” Poese benadrukt dat tegenwoordig kinderen niet meer willen lezen. Dit omdat ze liever met een mobiele telefoon, tablet of pc willen zitten. “Internet is het enige waarnaar ze zoeken.” “Als je ergens aankomt, vraagt iedereen of er wifi is en wat de code is, maar lezen komt niet aan te pas.”
Poese drukte de aanwezige leraren op het hart om lezen te promoten en vorm te geven op school. Hiernaast stelt ze dat alle ouders het lezen thuis kunnen voortzetten. Ze geeft aan dat de ouders het gevoel hebben dat zij een druk schema hebben en de kinderen zelf aangeven dat ze gebruik moeten maken van hun tablet of andere technologie. “En voordat je denkt, is een uur een hele dag geworden.” Ze stelt voor dat er bijvoorbeeld op zaterdagen leesmomenten binnen het gezin kunnen worden toegepast.