“Leerkrachten moeten zeker beter gewaardeerd worden”, zegt voorzitter Wendey Riedewald van het Mulodirecteurenberaad op World Teacher’s Day, die jaarlijks op 5 oktober herdacht wordt.
De voorzitter is van mening dat leerkrachten altijd een mindere waardering hebben gehad van de ouders, maar sinds de Covid-19 pandemie is dit wel veranderd. In deze periode moesten de ouders zelf achter de leerlingen aanzitten, want zij kregen take home opdrachten of online opdrachten. “Hierdoor hebben de ouders het zelf ervaren hoe het is om kinderen te onderwijzen. Men is leerkrachten anders gaan zien, want een aantal ouders konden hun eigen kinderen thuis niet helpen.”
Volgens haar moeten leerkrachten, behalve lessen verzorgen, nog heel wat administratieve werkzaamheden verrichten. Daarnaast hebben zij ook sowieso de pedagogische taak. “De leerkracht is een opvoeder. Normen en waarden worden aangeleerd, communicatievaardigheden, hoe om te gaan met anderen, samenwerken en veel meer, zodat deze kinderen later in de maatschappij goed kunnen functioneren.”
Riedewald zegt dat de waardering voor leerkrachten zeker wel beter kan. Er is al een goede stap gezet door de secundaire voorzieningen te verbeteren. De meeste leerlingen willen later geen leerkrachten worden vanwege de vernieuwingen en de druk in het onderwijs. Verder vertrekken er ook heel wat leerkrachten naar het buitenland, dus de waardering moet zeker beter zijn.
De voorzitter benadrukt dat de overheid er alles aan moet doen om de Surinaamse leerkrachten, die hier nog zijn, om te behouden. Straks ontstaat er een tekort aan leerkrachten. Vooral als volgende generatie niet in het onderwijs wil.
“A good teacher is like a candle, it consumes itself to light the way for others”, deze bekende citaat van de eerste Turkse president Mustafa Kemal Atatürk gebruikt ondervoorzitter tevens woordvoerder Ernie Warno van het Syndicaat voor Onderwijsgevenden in Suriname om deze speciale dag extra te belichten.
Warno, die ook docent is op het FHR, meent dat leerkrachten de basis van de toekomst van het land vormen, dus zij moeten zeker beter gewaardeerd en beloond worden. Een salaris is geen beloning, dat is het bedrag, dat je aan de eind van de maand krijgt voor de geleverde diensten. “Een schouderklopje, een boeket, een pakket. Het maakt niet uit. De leerkrachten moeten beter beloond worden. Het hoeft geen geld te zijn”, zegt zij.
Ook zij is van mening, dat er meer vanuit de overheid gedaan moet worden om de leerkrachten te behouden, want er zijn heel wat leerkrachten, die naar het buitenland vertrekken vanwege de slechte situatie van het land.