“De leerkrachtenwoningen zijn helemaal vernield en twee leerkrachten moesten zelfs in lokalen wonen afgelopen schooljaar”, zegt schoolleider Maren Grootfaam van OS Goninikrikimofo.
De schoolleider zegt dat de leerkrachten woningen nog steeds niet gerenoveerd zijn, dus komend schooljaar zullen de leerkrachten weer in de lokalen moeten wonen. De school moet ook een opknapbeurt krijgen en het ministerie is wel op de hoogte van de status van de school. “Maar er wordt niets gedaan.” Volgens de schoolleider moeten een aantal schoolborden, deuren en de toiletten vervangen worden. Zij geeft verder aan dat er wel voldoende schoolmeubilair beschikbaar is en de schoolboeken zullen binnenkort worden aangeleverd.
Bewoner Dino Luitjes van Kwamalasamutu zegt dat er heel weinig leerkrachten beschikbaar zijn voor de scholen in de dorpen ten zuiden van Suriname. De dorpen Apetina, Tepu, Palumeu, Kwamalasamutu, Alalapadoe hebben heel weinig leerkrachten, terwijl de school in het dorp Sipaliwini Savanna dreigt zelfs te sluiten vanwege een tekort aan onderwijsgevenden. Luitjes beweert dat het heel lastig is voor de leerkrachten om in de dorpen te wonen, omdat de leerkrachtenwoningen er heel slecht uitzien. Er is geen stroom, geen optimaal water en de leerkrachten moeten langs de rivier gaan om te baden en in het bos om te poepen.
De bewoner zegt verder dat de vracht op een vliegtuig per kg SRD 150 kost. “Dus als de leerkracht 65 kg weegt, dan moet zo’n leerkracht voor transport alleen SRD 9750 betalen.” “Voor de spullen en goederen is dan nog niet berekend.” Daarom kiezen leerkrachten alleen om in de vakanties terug te keren naar de stad, want dan zorgt het ministerie voor transport. “De leerkrachten kunnen niet alle spullen voor drie of vier maanden kopen als zij naar de dorpen gaan, want er is geen stroom om vooral dierlijke producten lang te kunnen bewaren.” Luitjes beweert dat als het zo door blijft gaan, geen enkele leerkracht in het zuiden zal willen komen om lessen te verzorgen.
Martin Bell van Kwakoegron zegt dat de Christiaan King school, die valt onder Evangelische Broeder Gemeente Suriname, wel in een goede staat verkeert, maar het terrein van de school is helemaal verwaarloosd. Er is geen tuinman en ook geen conciërge op de school. “Een bewoner onderhoudt het schoolterrein af en toe, maar dat doet hij uit eigen wil.” Hij meent dat de gemeente of het ministerie wel voor een tuinman en conciërge moet zorgen. De school beschikt over voldoende meubilair en boeken, maar de leerkrachtenwoningen zien er niet goed uit. “Er is sprake van een vleermuizenplaag in de woningen, waardoor de woningen gerenoveerd moeten worden.” Vooralsnog is dit nog niet gebeurd, maar hij hoopt dat voor de aanvang van het nieuwe schooljaar dit wel in orde gemaakt wordt.