“De leerkrachten zijn ten einde raad en willen de politiek in om het onderwijs te redden”, zegt ondervoorzitter Meredith Hoogdorp van Wi Sa Strey over het aantal leerkrachten, die de komende tijd niet beschikbaar zullen zijn vanwege verkiezingscampagnes.
Hoogdorp zegt dat heel wat leerkrachten nu een manier zoeken om te helpen om het beleid van onderwijs te maken, zodat het beter kan. “De minister kan geen beleid maken.” De leerkrachten hadden verwacht dat minister Henry Ori het beter zou doen, maar het is hem tot nu toe niet gelukt. “De minister houdt de eer ook niet aan zichzelf.”
Volgens haar had de minister deskundigen moeten aantrekken om hem te helpen om het beleid uit te stippelen, maar dat is niet gebeurd. “Als het onderwijs goed draaide en de leerkrachten goed gewaardeerd werden, dan zouden de leerkrachten minder interesse hebben om in de politiek te gaan en er zouden ook minder opstanden zijn.” Volgens haar geven heel wat leerkrachten het op en vertrekken naar het buitenland, kiezen om voor het bedrijfsleven te gaan of, als ze moedig zijn, willen ze in de politiek gaan om het beleid te veranderen.
Minister Ori uitte zijn bezorgdheid recentelijk op een persconferentie over de deelname van leerkrachten aan verkiezingscampagnes. De bewindsman verwacht zeker dat er duizenden leerkrachten zullen zijn, die niet beschikbaar gaan zijn. “We gaan in de komende twee maanden enorme gaten moeten dichten.”
Er zal een beroep gedaan worden op de leerkrachten om in de ochtenduren hun verantwoordelijkheden op de scholen op te pakken. Ori haalde verder aan dat er al een tekort is aan leerkrachten en met de afwezigheid van nog meer leerkrachten, zal het bijzonder moeilijk worden voor het ministerie om dit op te vangen.