Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft donderdag 15 mei 2025 officieel het tuinbouwkasproject afgetrapt op de O.S. Middenpad Kwatta. De school heeft als eerste een kas ontvangen als onderdeel van een landelijk project dat inzet op voedselzekerheid en praktijkgericht landbouwonderwijs.
Met het slaan van de eerste scheppen cement door minister Parmanand Sewdien en leerlingen van de school is symbolisch het startsein gegeven voor de bouw van de tuinbouwkas. Het project is onderdeel van een bredere overheidsvisie waarbij in totaal 200 kassen zullen worden geplaatst op scholen en andere locaties in diverse districten. Doel is het bevorderen van duurzame landbouw, het stimuleren van zelfredzaamheid en het creëren van educatieve kansen voor jongeren.
Volgens schoolhoofd Sharda Kalloe biedt de tuinbouwkas leerlingen meer dan alleen kennis over landbouw. “Een tuinbouwkas is een plaats van leren, ontdekken en groeien. Het stelt kinderen in staat om praktijkervaring op te doen, inzicht te krijgen in voedselproductie en het belang van duurzaamheid te begrijpen,” aldus Kalloe.
De leerlingen van O.S. Middenpad Kwatta zullen tijdens het hele proces worden begeleid door landbouwdeskundigen van LVV, die erop toezien dat de kas daadwerkelijk in productie komt. De leerlingen reageerden enthousiast en noemden onder andere tayerblad en tomaat als gewassen die zij willen verbouwen.
De jonge Ayesha Kalloe verwoordde het treffend: “Vandaag beginnen we iets heel bijzonders. Wat we hier leren helpt niet alleen onszelf, maar ook de mensen om ons heen. Samen kunnen we een verschil maken voor de toekomst.”
Minister Sewdien benadrukte dat het ministerie met dit initiatief niet alleen investeert in onderwijs, maar ook in de toekomst van voedselzekerheid. “Door samen te werken, kunnen we leren, groeien en bijdragen aan een gezonde toekomst voor ons allemaal.”
Het tuinbouwkasproject past binnen de bredere beleidsdoelstellingen van LVV om landbouw weer dichter bij de gemeenschap te brengen, met nadruk op educatie, productie en duurzaamheid.