Suriname herdenkt de Dag der Inheemsen en de Javaanse Immigratie op 9 augustus. Het directoraat Cultuur zal in dat kader enkele activiteiten ontplooien.
“We hebben op de dag van de Hindostaanse Immigratie een expositie gehouden. In verband met Ketikoti ook. Het is onze taak om de diverse culturen te belichten en te doen aan kennisoverdracht”, vertelt onderdirecteur Clifton Braam. Hij is bezig met medewerkers van de afdelingen Cultuurstudies, Cultuur en Gemeenschapscentra (CGC), en Algemene Culturele Zaken bezig de laatste hand te leggen aan de expo welke wordt opgezet in de expohal.
“Met het aantreden van dit nieuw directieteam hebben we geprobeerd om zaken die in verval waren geraakt weer op te pakken. Zoals u ziet hebben we deze algemene hal voorzien van een airco en ons thema ‘Wi Na wan’, is geschilderd op de muren. Dit is nu onze officiële mini-exporuimte”, legt Braam uit. Op vrijdag 5 augustus wordt de expositie geopend, die duurt tot vrijdag 12 augustus en is dagelijks te bezoeken van 8.00 -14.00 uur. “We gaan met het personeel ook een activiteit doen om te werken aan teambuilding. We gaan ze leren om een inheemse hoofdband te binden”, vertelt Nancy Saridjo, waarnemend hoofd van de afdeling CGC.
Dat het directoraat weer zichtbaar is, is ook te merken aan de grotere toename van aanvragen voor hulp vanuit de samenleving. Zo hebben enkele scholen gevraagd om kennisoverdracht te doen aan hun leerlingen. “We gaan enkele van onze mensen sturen en daar wordt er een mini-expositie opgezet van de Javanen en inheemsen, terwijl andere medewerkers een demonstratie geven over facetten van de beide culturen.” Vrijdag 5 augustus zal op de Sint Gertrudeschool aan de Schietbaanweg worden gewerkt.
Op zaterdag 6 augustus op de Thomas van Aquinoschool te Zorg en Hoop, en op maandag 8 augustus op de Ignaciusschool omgeving Tourtonne, en op de Elisabethschool 2. Op elke school wordt er een mini-expo opgezet en een korte actieve inleiding gegeven. Op de Gertrudeschool zullen Sylvana Ellis en Peter Choben, de kinderen actief bezighouden met inheemse zang en dans.
Saskia Paiman, van de sectie Javanen van de afdeling Cultuurstudies heeft deze week al op twee andere scholen presentaties verzorgd. “Cultuur vormt de mens. Zo vormen we de kinderen al op deze leeftijd. Ze ontdekken delen van zichzelf. Er is een stuk creativiteit dat ter sprake komt en dat kan hun eigen talent ook prikkelen.”