Op maandag 11 oktober is de officiële start van het nieuwe schooljaar geweest. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur stond in haar boodschap aan de schoolgaanden stil bij de verschillende uitdagingen die leerlingen, scholen en ouders hebben meegemaakt het afgelopen schooljaar. Zij onderkent dat om verschillende redenen niet iedereen haar toespraak kan horen. “We hebben een zwaar schooljaar achter de rug. Covid bracht onrust en Covid bracht verdriet. Maar haalde ons ook volledig uit ons ritme”, merkt Levens op in haar toespraak.
Goede intenties
De bewindsvrouw onderkent ook dat zaken niet liepen zoals gepland bij het bereiken van de leerlingen door de leerkrachten. “Maar de goede intenties waren daar en dat moeten we vasthouden”, zegt Levens. Zij bekent dat ondanks dat zij minister is, zij niet alles weet. “Gelukkig heb ik veel hulp en ondersteuning gehad.” Het heeft volgens Levens geholpen bij het nemen van besluiten voor de kinderen. Uit de adviezen van zowel het binnen- als buitenland is het doorstroomsysteem aangenomen. Hier zullen leerkrachten moeten werken met wat de kinderen wel goed hebben opgenomen.”Probeer heel goed je best te doen, want dit zal het onderwijssysteem blijven. Eind van het schooljaar zal je wel doorschuiven naar de volgende klas”, houdt Levens voor.
Keuzen
Voor de kinderen van de lagere school komt het examen in leerjaar 10 en daarna wordt er gekeken wat moet gebeuren. Na leerjaar 10 zal de student duidelijk een keuze moeten maken wat die gaat doen. Ook de kleine klassen van maximaal 15 leerlingen zullen volgens Levens blijven. Hierdoor kan er beter aandacht worden besteed aan de individuele leerlingen in de klas. “Wat Covid ook mag doen komend jaar, wij hebben met vallen en opstaan bewezen dat we overeind zijn gebleven”, bemoedigt Levens de leerlingen.