Lloyd Strijder treedt naar buiten als Art Brut kunstenaar – Outsider artiest, nadat hij jarenlang zijn eigen weg heeft proberen te banen. Op 13 augustus start zijn eerste solo-expositie bij de Nederlandse Galerie SPW59 in Haarlem. Met deze expo hoopt de kunstenaar bij de bezoeker een stukje erkenning te vinden voor zijn werk. Dit vertelt Annette Bijman, zijn woordvoerder.
“In Suriname is het kunstenaarsleven erg zwaar voor hem geweest. Doordat hij voornamelijk buiten de gebaande paden liep en zich non-conformistisch opstelde, werd hij vaak niet begrepen”, zegt Bijman. Nu pas, sinds afgelopen jaar in Nederland, is duidelijk geworden dat Lloyd met zijn unieke geest zich tot de stijl Art Brut /Outsider Art kan rekenen. “Strijder is nu een van de eerste Surinaamse kunstenaars die naar buiten treedt als Art Brut kunstenaar – Outsider artiest. Maar hij hoopt vooral dat men zijn werk mooi vindt en het koopt voor thuis aan de muur.
Strijder heeft een kenmerkende stijl waarbij de Surinaamse vlag of de nationale kleuren van Suriname altijd terug te vinden zijn. “Vaak komt de zin ‘Parental Advisory’ terug in zijn werk, wat eigenlijk ouderlijk toezicht betekent. Dit komt uit de USA, waar ze dit bij bepaalde rap-muzieklabels verplicht zijn te vermelden”, vertelt woordvoerder Annette Bijman.
“Het unieke van Lloyd’s werk is dat mede door zijn onbevangen open blik op het leven zijn werk een explosief en kleurrijk werk vol met symboliek is.” Voorbeelden hiervan zijn de schildpad met een historisch huis op zijn rug en de miereneter (tamanuwa) die bijna altijd cartoonesk wordt afgebeeld. De kunstenaar verwijst ook veel naar social media. Verder brengt hij actuele zaken aan het licht, Anton de Kom en sjamanen die heroïsch worden afgebeeld, maar ook krachtige vrouwen (Sranan uma) worden op een voetstuk geplaatst, afgebeeld met prachtige grote angisa, waarin vaak ook weer symbolen zijn verwerkt. “In zijn werk zie je ook vaak hoe hij zich voelt, blij, verdrietig, boos (kleuren donker) of warrig, het werk is dan vrij explosief”, vertelt Bijman.
Strijder heeft, zoals talloze Surinamers enorme verbondenheid met Nederland. “Suriname is zijn geboorteland. Lloyd heeft altijd in Suriname gewoond en geschilderd op een paar jaren na. Eind jaren tachtig woonde hij enkele jaren in Amsterdam, waar hij een grafische opleiding ging volgen”, zegt Bijman. In de Amsterdamse kunstscéne kwam de kunstenaar in aanraking met Street Art, Graffiti en Pop Art.
“Dat heeft altijd nog een grote stempel achtergelaten op zijn werk. Strijders gevoel voor grafisch design, logo’s en merken is uniek. Hij kopieert snel en feilloos logo’s en vaak worden dan de merken zoals Coca Cola of Parbo Bier vervangen door zijn eigen brand LSD, Lloyd Strijder Design. Zijn werk ademt Suriname en straalt dit ook uit. Kleurrijk, vol symboliek! Zijn Surinaamse roots zijn onuitwisbaar.”
Wie eens in aanraking is gekomen met kunst, zal zich weleens afvragen hoe de werken tot stand komen in het brein van de kunstenaar. Voor deze exposant is er een merkwaardige procedure. “Strijder droomt ’s nachts over zijn creaties en werkt deze de volgende dag uit. Zodra Lloyd opstaat, begint zijn dag met creëren tot aan de avond toe”, weet Bijman. “Zijn leven staat in het teken van kunst. Hij ademt kunst en kan niet een dag zonder te creëren. Lloyd Strijder maakt nooit schetsen vooraf, hij schildert direct op papier, linnen of stof met acryl, mixed media.”
Strijder stopt niet bij de solo-expo in Galerie SPW59. Het weekeinde van 10 september doet Lloyd mee aan En Plein Air in Amstelveen, Cobra Museum. Tachtig kunstenaars zijn uitgenodigd om een werk te maken op 10 september en op 11 september wordt het tentoongesteld in het Cobra Museum in Amstelveen.
Daarna volgt een expo in Brussel komend najaar, 24 november 2022 in samenwerking met de Surinaamse ambassade in België.
De opening van de expositie in Galerie SPW59 wordt verder ingevuld met Surimam Cooking