Het vakgebied logopedie is de afgelopen jaren bezig zich beter te positioneren. Daarmee komt dit vakgebied beter tot z’n recht in de Surinaamse gemeenschap.
Logopedie is de behandeling van communicatieproblemen, wat een vrij breed begrip is wat betreft spraak- en taalontwikkeling. De vereniging van logopedisten in Suriname (Logosu) heeft getrokken aan deze ontwikkelingen, door een twinning project aan te gaan met de hogeschool Rotterdam.
Het twinning project ‘positionering logopedie in Suriname’ is in 2019 begonnen en werd vandaag afgesloten. Dit symposium ‘logopedie is de key…’, heeft vandaag plaatsgevonden in het gebouw van de Institute of Graduates Studies Suriname (IGSR).
Dit symposium is tevens ook de afsluiting van het twinning project. De leden van de Logopedisten in Suriname hebben 2.5 jaar aan het twinning project gewerkt, waarin er nieuwe werkwijzen zijn ontwikkeld ter vergroting van het bereik van cliënten en patiënten met communicatie- en slikproblemen. Er is in dit project samengewerkt met leerkrachten, leidsters, verzorgers en verpleegkundigen van verschillende scholen, instellingen en ziekenhuizen.
Karin Nijenhuis, projectleider onderzoek, geeft aan dat er ook praktijkgericht onderzoek heeft plaatsgevonden, waarin de opbrengsten van dit project zijn vastgelegd. Het geheel zal in een rapport worden vervat.
De activiteiten die logopedisten sinds 2019 met dit twinning project hebben verricht, hebben zich als een olievlek verspreid. Experts uit Nederland hebben kennis overdragen aan logopedisten in Suriname. Tussen de logopedisten onderling, maar ook andere professionals zoals leerkrachten, verpleegkundigen en artsen, hebben deze kennis mogen opdoen.
De bedoeling was om mensen die communicatief kwetsbaar zijn en slikproblemen hebben, te kunnen helpen. Nijenhuis zegt dat onderzoek heeft uitgewezen dat logopedisten in deze periode veel meer kennis en vaardigheden zijn bijgebracht. Ook hebben zij dat goed kunnen overbrengen aan anderen.
Geen Logopedisten opleiding in Suriname
Gracia Nelson, projectleider Suriname, zegt dat er sinds 2019 geen logopedisten opleiding meer is in Suriname. In 2007 werd er een begin gemaakt om in Suriname logopedisten op te leiden. Nelson geeft aan dat in die tijd er maar drie logopedisten in ons land waren.
De behoefte voor een opleiding was dus groot. In 2011 zijn de eerste acht logopedisten afgestudeerd, waar Nelson zelfs bij hoort. Met de stopzetting van de opleiding in 2019 is het niet het einde van logopedie, omdat er volgens Nelson rond die tijd meer dan 60 afgestudeerden waren. Uit deze groep is het initiatief genomen om te starten met het twinning project.
“En na twee en een half jaar kunnen we zeggen dat we dit twinning project kunnen afronden met alle up’s en down’s van de afgelopen jaren, vooral in de Covid-19-pademie”. Ze wijst erop dat hoewel er een aantal beperkingen waren met de Covid-19-pandemie, er hard is gewerkt om tot dit punt te geraken.
Bij deze afsluiting zijn er diverse workshops gehouden om het werk van logopedisten te benadrukken en hoe logopedie als hulp kan dienen bij mensen met spraak- en slikproblemen.