Veilig fietsen in Suriname is een hele uitdaging. Met de vakantie fietstocht van Logos, op zaterdag 10 september, hebben zowel kinderen als ouderen de kans gekregen om veilig te fietsen op straat.
Behalve kinderen de gelegenheid geven om op straat te mogen fietsen, is de fietstocht ook bedoeld om de bewustwording over fietsers bij alle andere deelnemers aan het verkeer te vergroten, zegt Abigaïl Hill, een van de trekkers van de vakantie fietstocht. “Ook de fietser telt in het verkeer”, maakt Hill duidelijk.
“We willen de andere bestuurders ervan bewust maken dat we er ook zijn en dat veilig fietsen in Suriname ook kan. En dit vooral omdat de maand september uitgeroepen is tot verkeersveiligheidsmaand in Suriname. Voor de fietstocht van start is gegaan, heeft de politie een korte educatie- en instructiemoment gehouden met de deelnemers.
Volgens de statistieken van de politie gaan er nog te veel mensen in Suriname dood door een verkeersongeluk. Het gedrag van weggebruikers laat nog heel veel te wensen over. Glenn Stekkel, die verbonden is aan de Suriname Foundation for Youth cycling development, voelt zich geroepen om de fietstocht te ondersteunen. Stekkel hoopt, vanuit zijn discipline als wielrencoach, met zijn bijdrage het fietsen onder de jeugd te stimuleren.
Het is de tweede keer dat Stekkel zijn bijdrage mocht leveren aan de vakantie fietstocht van gemeente Logos. Het koppelen van de activiteit aan de verkeersveiligheidsmaand is een recent besluit geweest. “Omdat we ervan uitgaan dat fietsers wezenlijk gevaar lopen in het verkeer. En met deze rit die wij vandaag houden, willen wij fietsers zichtbaar maken.”
De participanten hebben ruim 15 kilometers afgelegd. De meer dan 100 fietsers die hebben meegedaan zijn vanaf Logos aan de Coesewijnestraat, de Brokopondostraat, de Flustraat, richting de stad gefietst. Op de helft van de tocht raakten zij geconfronteerd met een spontane stortbui. Desondanks is de fietspret niet verpest.
Onder begeleiding van de Bikers unit van de politie en de brandweer hebben de fietsers veilig mogen deelnemen aan het verkeer. Stekkel hoopt dat fietsers het nodige respect krijgen van andere weggebruikers, want veilig deelnemen aan het verkeer is ook een recht van de fietsers, is zijn mening.
“We weten dat de structuren in het verkeer niet altijd fietsers kunnen faciliteren, maar fietsers worden toch vaak de dupe van verkeersongevallen en worden benadeeld, ondankds de aanwezigheid van fietspaden”, zegt Stekkel. Hij onderkent dat niet alleen autobestuurders en bromfietsers rekening moeten houden met fietsers, maar dat fietsers zich ook aan de verkeersregels dienen te houden.
De wielrenoefenmeester hoopt ook dat jongeren door deze fietstocht opnieuw geïnteresseerd raken in fietsen. Stekkel zegt dat de afgelopen periode de interesse in fietsen is afgenomen. “Vooral na de pandemie en door de huidige situatie is een fiets haast onbetaalbaar en geven mensen weinig tot geen geld uit aan een fiets.”
Ook binnen de wielrenwereld merkt Stekkel dat interesse bij jongeren afneemt, simpelweg omdat een racefiets nu vele malen duurder kost. Desondanks hoopt Stekkel toch dat de interesse in fietsen blijft leven. “Er is genoeg talent in Suriname die ontwikkelt kan worden, alleen krijgt de wielrensport een stiefmoederlijke behandeling”, aldus Stekkel.