Een historisch moment voor het Surinaamse voetbal is dit weekend bijna onopgemerkt voorbijgegaan. Voor het eerst in de geschiedenis zitten in de Surinaamse nationale vrouwenoetbalselectie lokaal actieve en speelsters uit de diaspora in Nederland. Na twee oefensessies zondag trekt de groep samen ten strijde tegen het veel sterkere Mexico. De groep van vijf Nederlandse voetbalsters van Surinaamse afkomst kwam zaterdagavond aan. Zondagmorgen stonden zij met de meer dan 20 lokaal actieve speelsters op het veld voor de eerste gezamenlijke oefensessie ooit.
Voor alle betrokkenen was het een spannend moment. “De training van vanmorgen was echt even wennen, want je bent natuurlijk niet op elkaar ingespeeld. Maar, bij de tweede training liep het al wat soepeler”, is de constatering van Mayra Tjin-A-Koeng, doelvrouwe bij haar club Be Quick ’82, en nu dus ook bij Natio. Haar eerste binding met Suriname loopt via haar vader, die hier geboren is. Ook verdedigster Ravachelly van Ommeren – zij is ook een van de diasporavoetbalsters – gaat ervan uit dat de wedstrijd tegen Mexico een lastige wordt. “Bepaalde speelsters spelen op een hoog niveau, dus ik verwacht wel veel van hen. Ik denk dat wij van Suriname wel onze uiterste best gaan moeten doen.”
Suriname speelt donderdag 17 februari een pré-WK-kwalificatiewedstrijd tegen gastland Mexico, en vier dagen later in Paramaribo tegen Anguilla. Trainer Ray Fränkel heeft, door de late toevoeging van de diasporaspeelsters, praktisch geen tijd gehad om zijn ‘nieuwe’ ploeg te leren kennen. Na de twee sessies van zondag resten er nog twee in Monterrey, de stad in Mexico waar de wedstrijd wordt gespeeld. Middenvelder Cady Chen, één van de sterkhoudsters bij Natio vrouwen, erkent dat het aantal trainingssessies met de diasporavoetbalsters weinig is, maar zij denkt dat het toch mogelijk is goed samen te werken wanneer het moet. “Het zijn meisjes die op een aardig niveau spelen, dus is het makkelijk aanpassen. Voetbal heeft bepaalde strategieën. Die moet je goed uitvoeren, en dat doen we. Het samenwerken lukt wel. We leren elkaar in de tussentijd wel beter kennen.”
Tjin-A-Koeng verwacht dat het vooral voor haar druk wordt tegen Mexico. “We gaan het wel moeilijk krijgen denk ik. Ja, ik ga heel veel te doen krijgen, dat weet ik zeker.” Niet voor alle diasporaspeelsters is voetballen in Suriname een totaal nieuwe ervaring. Van Ommeren, die vanwege haar Surinaamse grootouders voor Natio mocht kiezen, heeft eerder een poos in Suriname gewoond en werd met Ascona landskampioen in 2017. Zij zegt dat ze best wel verrast was toen ze werd benaderd om Suriname te vertegenwoordigen, maar hoefde niet lang na te denken. “Suriname is toch mijn thuisland”, zegt een zichtbaar trotse Van Ommeren. Tjin-A-Koeng probeert ondanks de druk die er is, te genieten van deze, voor haar ook bijzondere ervaring. “Ik voelde mij allereerst heel erg vereerd dat ik gevraagd werd en ten tweede het was natuurlijk heel interessant, want zo een kans krijg je nooit.”
Veel tijd om te genieten van deze unieke ervaring hebben Van Ommeren en Tjin-A-Koen niet. Dat geldt ook voor Griffith Vassaire, Rowena Ondaan, en Amy Banarsie, de andere drie speelsters uit de diaspora. De lokaal actieve speelsters zitten al vier maanden in het traject naar dit moment toe. Aanvalster Andaya Landveld, een speler die het verschil kan maken, legt veel van de druk bij zichzelf. “Het wordt een moeilijke wedstrijd. We moeten proberen veel balbezit te hebben en we zullen veel moeten communiceren. En, alle kansen die wij krijgen zullen we moeten benutten. We moeten echt heel scherp zijn”, aldus Landveld.