Recent is er een evaluatiebijeenkomst georganiseerd door het directoraat Veeteelt van het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, om het pilotproject Dier Identificatie, Registratie en Traceerbaarheidssysteem (AIR&T- systeem) te evalueren. Het project werd voor het eerst in december 2021 uitgevoerd en is een samenwerking met de VN Food and Agriculture Organization (FAO).
Gerald Tjon A San, onderdirecteur Veeteeltkundig Onderzoek en Ontwikkeling geeft aan dat sinds 2017 er getracht wordt een systeem op te zetten, waarbij bedrijven geregistreerd en geïdentificeerd worden. Met behulp van het systeem worden eigenaren van veehouderijen en de werklocaties geregistreerd en daarnaast worden de landbouwhuisdieren (runderen en varkens) geïdentificeerd met een uniek oornummer, dat kosteloos wordt geplaatst. “Om de haal- en traceerbaarheid te testen is er allereerst een pre-pilotfase gehouden. Toen bleek dat de aanpak voldeed aan gewenste resultaten, werd de pilotfase uitgezet voor kleine en middelgrote bedrijven. Oornummers werden bij de dieren aangebracht door veeteeltvoorlichters in de ressorten, waarvoor zij een speciale training hebben gehad. De oornummers zijn via de FAO aangeschaft en zijn uniek. Het wordt slechts op 1 dier aangebracht en komt pas na 5 jaar weer vrij”, vertelt Reshma Ghogli die in de uitvoering van het project zat.
Volgens de waarnemend directeur Veeteelt, Anand Chotkan, zijn de voordelen van het nummeren van vee, onder andere voorkoming van diefstal, verkoop aan de slachthuizen en zoals aangegeven in de transportbeschikking, die nog moet worden goedgekeurd, zullen de ongenummerde dieren en dieren voorzien van oornummers die niet voorkomen in de database van het AIR&T-systeem van LVV die worden getransporteerd, in beslag worden genomen.
Ook worden de data van de dieren uit het slachthuis bijgehouden en verwerkt in dit systeem.
Bij de bedrijfsvoering zijn er voordelen bij het selecteren en laten dekken van de dieren. Doordat de vee-administratie optimaal is, kan inteelt worden geminimaliseerd, wat de kwaliteit van de veestapel zal verbeteren. Ook bij het monitoren van dierziekten, zijn er voordelen. Er kan bijvoorbeeld bij een uitbraak van een dierziekte, tijdig een melding gegeven worden als men besmet vee heeft aangekocht of verkocht. Het ligt in de bedoeling dat met de verkregen data onder andere de kuddeprojectie beter gemaakt kan worden om inslachting te voorkomen, te doen aan genetische verbetering van de kudde en disease monitoring te faciliteren.