Het FHR Institute for Higher Education heeft zaterdag een open dag georganiseerd. Bij deze gelegenheid hebben geïnteresseerden een tweedelige informatiesessie mogen volgen over de inrichting van het instituut. Hans Lim A Po, directeur van het instituut, merkt op dat het landelijke niveau van het onderwijs naar een hoger niveau getild moet worden.
Het is een pré. Er moet naar zeggen van de wetenschapper besef komen over het belang van hoger onderwijs op Surinaams grondgebied. “Ze zien het vaak als een middel om meer geld te maken, maar je moet zelfdiscipline hebben en dat zal je drijven om een doelstelling te hebben in het leven.”
Inhaalslag nodig
Lim A Po merkt op dat het percentages hooggeschoolden boven de 40 procent is in ontwikkelde landen. Hij vergelijkt dit met Suriname, waarvan hij zegt dat er sprake is van 2 procent hoger opgeleiden, wat betekent dat er gewerkt moet worden aan het opkrikken van het aantal academici. “Wij moeten hard werken om die achterstand in te lopen en dit alles heeft ook te maken met een beleid dat uitgestippeld en gekozen is door de regering.”
Lim A Po merkt op dat binnen zijn instituut er gewerkt wordt met docenten die een doctorale opleiding hebben. Hij zegt dat dit een regel is, welke ook voor onder andere de universiteit moet gelden. Volgens de wetenschapper is er een landelijk tekort aan docenten voor hbo-opleidingen. “Wij hebben deze mensen hard nodig. Als die 2 procent hoger opgeleiden hoger wordt, heb je ook meer leraren. ”
Verder merkt de directeur op dat docenten geen les kunnen geven op hbo-niveau als die niet minimaal een masters degree op zak hebben. “Vroeger kon je dat wel. Nu is het een vereiste. Examen maken is niet zomaar een ding. Er is een techniek en daar heb je cursussen voor.”
Hij stelt dat er kwaliteit gestopt moet worden in het onderwijs met een toekomstgerichte kijk op zaken. “Er is een heel mooi gezegde. De makers van de wereld van morgen zijn de onderwijzers van vandaag.”
De directeur stelt dat Suriname heel weinig mensen zal kunnen accommoderen binnen de gas- en olie-industrie welke leven ingeblazen worden. Dit omdat er veel buitenlanders zullen afreizen naar Suriname om het werk te doen. De voordelen voor de gewone burger zullen zijn dat de regering veel geld zal innen bij deze industrie om aan het volk te geven.
De suppliers gaan fors verdienen, meent Lim A Po. Hij zegt dat Surinamers hun taalbeheersing Engels zullen moeten oppoetsen. De directeur constateert ook dat er weinig drive is om zich hoger op te leiden in Suriname. Het blijkt volgens hem ook dat veel jongeren naar het buitenland trekken vanwege gunstige opties om hun studie te vervolgen.
Drempels
Lim A Po verduidelijkt dat de opleidingen die aangeboden worden in valuta niet zo duur zijn, maar door de koers de bedragen hoog zijn voor de doorsnee Surinamer. Zijn school biedt nu ook de mogelijkheid dat er middels een programma waarbij de student die zijn best doet een aanmoedigingspremie krijgt en een derde deel van de studiekosten betaalt.
“Niemand die hier wil studeren zal de deur dicht vinden om te studeren.” De drempel ligt nu ook bij de student, benadrukt de wetenschapper. Als de studerende de drive heeft, bekijkt het instituut de mogelijkheid om iets uit te werken waarbij beide partijen zich in kunnen vinden.