“Ik vrees voor het ergste”, zegt voorzitter Gretl Wolfram van Winkeliers en Ondernemers Vereniging Suriname (WOVS) over medewerkers van de Economische Controle Dienst (ECD), die binnenkort de BAVP-opleiding zullen volgen om dan te kunnen optreden tegen overtredende winkeliers en ondernemers.
Wolfram zegt dat de laatste tijden vaker is voorgekomen dat winkeliers door ECD’ers geïntimideerd en bedreigd zijn. Er worden voor een bepaalde overtreding, verschillende bedragen opgeëist als boete door de ECD’ers aan de winkeliers. Bedragen tussen de SRD 60.000 en SRD 90.000 worden gevraagd door deze medewerkers om boete te betalen. De voorzitter heeft recent ook van zulke gevallen gehoord, die in Apoera en Atjoni hebben plaatsgevonden.
De winkeliers worden opgedragen om direct tientallen duizenden SRD’s te betalen, anders zullen zij opgesloten worden. Wolfram zegt verder dat de meeste ECD’ers de BAVP-opleiding nog niet hebben gevolgd en dan vinden deze praktijken plaats. “Ik weet niet wat er zal gebeuren, als zij de BAVP-opleiding afgerond hebben.” “Ik vrees voor het ergste.”
Minister Rishma Kuldipsingh is al hiervan op de hoogte gesteld door de vereniging, maar zij neemt het juist op voor haar medewerkers. De bewindsvrouw vindt dat er geen sprake is van bedreiging en intimidatie. De bewindsvrouw gaf recent voor de vergadering van de RVM aan dat zij een gesprek zal voeren met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie over deze opleiding voor de ECD’ers.
Momenteel zijn er 40 ECD’ers die niet bevoegd zijn om op te treden tegen overtredingen. Het ministerie beschikt wel over 9 BAVP-ambtenaren, maar dit aantal is niet voldoende om landelijke controles uit te voeren.
Kuldipsingh heeft in mei bekendgemaakt dat haar personeel inclusief directie een BAVP-opleiding zal volgen. Zo zou Kuldipsingh het tekort aan BAVP’ers ook invulling kunnen geven. De bewindsvrouw gaf toen aan dat als zij in de winkel is en ze constateert iets wat niet hoort, zij eventueel ook zou kunnen optreden.
De EZ-minister vindt het jammer dat er een beeld is ontstaan bij de samenleving dat er geen controle wordt uitgevoerd op de prijzen in de winkels. Maar zegt zij dat haar medewerkers vooral late uren maken als het gaat om controle.
“Met de weinige middelen die we hebben doen de mensen keihard hun best”, zei Kuldipsingh toen. Dat prijzen omhoog gaan is ook afhankelijk van een aantal factoren en dat de samenleving ook rekening daarmee moet houden. Een van deze factoren zijn de wisselkoersen die worden gebruikt bij het inkopen van de producten.