Er heerste zaterdag een euforische stemming bij een meerderheid van de leden aangesloten bij de Surinaamse Voetbal Bond (SVB). Na hevige protesten en strijd tegen het gevoerd beleid van het huidig bestuur onder leiding van John Krishnadath, kwam er een doorbraak tijdens deze algemene leden vergadering (een vervolg van de verdaagde algemene leden vergadering op 28 april).
Krishnadath kondigde binnen drie maanden vervroegde bestuursverkiezingen aan. Voor de Commissie Herstructurering Surinaams voetbal, met aan het hoofd Poetini Atompai werd deze uitslag als een overwinning gevierd. Het doel om verandering binnen de Voetbalbond te brengen, is nu deels gerealiseerd. Krishnadath tempert echter de hoge verwachtingen van de concurrent. “Mark my words. Het zal blijken een pyrrusoverwinning te zijn geweest van de groep Atompai”, stelt de SVB-baas scherp.
Poging tot versnellen verkiezingsproces
“Die organisatie moet versneld uit deze situatie komen”, zegt Aniel Ghisaidoobe resoluut. Persoonlijk vindt de penningmeester en woordvoerder van de Commissie Herstructurering Surinaams voetbal drie maanden veel te lang. Hij meent dat het huidige bestuur demissionair is. “Er is geen decharge aan dit bestuur verleend. Zij weten dat er een tegenpartij is en wij hadden afstemming kunnen plegen.” Naar zeggen van de woordvoerder heeft zijn partij hiertoe het initiatief genomen, “maar zij hebben er geen gebruik van gemaakt. Nu hebben zij gewoon drie maanden genomen en breng je de organisatie weer in een bestuursvacuüm en laat je die hierdoor weer vastlopen.” De commissie herstructurering gaat zich deze week over de huidige situatie buigen. “Wij gaan dat in een evaluatie meenemen en als het moet de SVB-leden daarover aanschrijven”, legt Ghisaidoobe uit. “Wij willen het eerder of we zeggen wij volstaan met die drie maanden.”
Beperking verenigingsrecht
Naar zeggen van Ghisaidoobe werden de leden zaterdag behoorlijk beknot in het uitvoeren van hun verenigingsrecht. “Dat heeft voor veel irritatie gezorgd.” Een ingediende motie die door zeventien leden was ondertekend werd niet door Krishnadath behandeld. “Wat je daarmee uitlokt, is eigenlijk oorlog, maar de leden hebben zich kalm gehouden.” Het zittend bestuur ging volgens Ghisaidoobe ook in de fout door de notulen van 28 april weer in behandeling te brengen.
“Dat is een kwalijke zaak, want op die bewuste vergadering zijn ze behandeld en afgewezen. Er waren andere notulen of nog tenminste één die behandeld moest worden.” Volgens Ghisaidoobe zouden de afgewezen notulen niet op de verdaagde algemene leden vergadering (ALV) van afgelopen zaterdag, maar op een andere ALV moeten worden behandeld. Nadat overige verslagen zaterdag ook werden verworpen liet Krishnadath ook geen ruimte over voor de rondvraag.
Stemgedrag leden
Over het stemgedrag van de leden was Ghisaidoobe content. Alles dat het bestuur Krishnadath voorhield, werd steeds met 24 stemmen tegen afgekeurd. Het zittend bestuur kon slechts op negentien stemmen, waaronder ook één bestuursstem, rekenen. Drie leden onthielden zich van stemmen, terwijl twee afwezig waren. Naar zeggen van Ghisaidoobe hebben twee andere leden door een omissie anders gestemd. In totaal telt de SVB 50 stemgerechtigden, waarvan 49 de leden aangaat.
Ghisaidoobe erkent dat er ruimte is voor verbetering qua het aantal stemmen dat de commissie herstructurering achter zich heeft. “Wij gaan met alle leden praten, want dit is een beweging en niet iets van enkele personen.” Die handreiking is daarom naar alle leden gedaan met als doel “hervorming van het Surinaamse voetbal.” Het gros van de leden baalde van het selectief beleid dat werd gevoerd binnen de organisatie. “Bij sommige leden was er makkelijker toegang en bij anderen weer niet. Dat is niet waar wij voorstander van zijn.”
Het meestemmen van het bestuur is ook iets, dat dringend aan verandering toe is. Volgens Ghisaidoobe betreft het verouderde statuten, terwijl de FIFA haar eigen statuten heeft gewijzigd. “Het zittingstermijn van een bestuur moet gelimiteerd zijn tot twee termijnen. Waarom worden de FIFA-statuten niet aan de ALV aangeboden?”, vraagt Ghisaidoobe zich in gemoede af. Ook het gebruik van machtigingen tijdens bestuursverkiezingen zijn achterhaald. “Ik weet niet hoe zij dit in Suriname nog doen. Om de organisatie beter te laten functioneren zal de eerste handeling moeten zijn, aanpassing van de verouderde statuten die niet meer van deze tijd zijn.”