De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn bezorgdheid geuit over de toekomst van de Europese Uni(EU). Hij benadrukte dat de lidstaten hun economische en militaire krachten moeten bundelen om een mogelijke aftakeling te voorkomen.
“De Europese Unie is kwetsbaar en kan ten onder gaan, afhankelijk van de keuzes die we nu maken”, verklaarde Macron tijdens een toespraak donderdag. De president sprak op de Sorbonne Universiteit in Parijs, waar hij zeven jaar geleden ook al een toespraak hield over de uitdagingen en mogelijkheden voor de EU. “Europa staat op een cruciaal punt en moet beslissen welke rol het in de toekomst wil spelen”, betoogde Macron, gericht aan een publiek bestaande uit studenten, ministers, ondernemers en wetenschappers.
Volgens Macron bevindt de EU zich momenteel op een keerpunt, met veranderende omstandigheden zoals de situatie in Oekraïne en toenemende concurrentie vanuit Azië, met name China. Hij benadrukte dat Brussel nieuwe prioriteiten moet stellen om hierop te reageren. Macron benadrukte de noodzaak voor Europa om te investeren in eigen defensie, zodat het minder afhankelijk wordt van externe partijen en zich beter kan voorbereiden op nieuwe dreigingen.
De Franse president stond stil bij het belang van meer militaire samenwerking en een gezamenlijke aanpak op militair-economisch vlak. “We moeten onze militaire middelen binnen Europa zelf aanschaffen.” Ook economisch moet de EU meer zelfvoorzienend worden volgens Macron. Hij riep op tot steun voor de Europese industrie en benadrukte dat de EU moet opkomen voor haar eigen belangen, gezien de veranderende handelsomgeving met de VS en China.
Macron verwees naar bestaande initiatieven, zoals samenwerking met Duitsland op het gebied van elektrische auto-accu’s en nieuwe legertanks, evenals afspraken met Nederland over onderzeeërprojecten. Verder pleitte hij voor massale investeringen om in 2030 wereldleider te worden in essentiële sectoren zoals AI, ruimtevaart en biotechnologie. Hij benadrukte dat dit niet alleen economisch noodzakelijk is, maar ook om de EU zelfvoorzienend te maken en minder afhankelijk van buitenlandse producenten.