Op donderdag zullen de presidenten van Guyana en Venezuela samenkomen om te onderhandelen over het langdurige grensconflict tussen hun Zuid-Amerikaanse naties.
Het geschil betreft met name het olierijke Essequibo-gebied in Guyana, dat door beide landen wordt opgeëist. De ontmoeting, georganiseerd op uitnodiging van de premier van Saint Vincent en de Grenadines, vindt plaats in dit land, dat op dit moment het voorzitterschap bekleedt van het regionale samenwerkingsverband CELAC. Venezuela en Guyana streven naar de deelname van de Braziliaanse president Lula aan deze belangrijke gesprekken.
De Venezolaanse regering stelt zich ten doel met deze bijeenkomst “onze inzet voor het handhaven van vrede in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied” te bevestigen. De president van Guyana benadrukt dat de grenzen van zijn land niet ter discussie staan. Het geschil over Essequibo, dat al eeuwen speelt, is opnieuw aangewakkerd door een recent referendum in Venezuela. Inwoners hebben zich uitgesproken over de annexatie van de grensregio, waarbij volgens de kiesraad 95 procent van de 10,5 miljoen deelnemers vóór inlijving heeft gestemd.
Hoewel de intenties van de Venezolaanse president Maduro met deze uitslag niet duidelijk zijn, uiten Guyana en de internationale gemeenschap hun bezorgdheid. Verschillende landen, waaronder de VS, Groot-Brittannië, Rusland en Zuid-Amerikaanse naties, dringen aan op een vreedzame oplossing. De VN-Veiligheidsraad heeft achter gesloten deuren een bijeenkomst gehouden over het conflict.
Zowel Venezuela als Guyana delen een grens met Brazilië, dat vanwege de toenemende spanningen extra militairen naar de noordgrens heeft gestuurd. De Braziliaanse president Lula, die goede betrekkingen onderhoudt met zijn Venezolaanse ambtgenoot Maduro, heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de-escalatie.
De regio Essequibo beslaat ongeveer twee derde van Guyana. Hoewel een internationale arbitragecommissie in 1899 heeft bepaald dat het gebied aan Guyana toebehoort, blijft Venezuela het oneens met deze beslissing. Het langdurige geschil kreeg hernieuwde aandacht in 2015 toen grote olievelden werden ontdekt in Guyana, dat tevens rijk is aan goud en gas. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag behandelt de kwestie al jaren, maar een definitieve uitspraak ontbreekt nog. Tot die tijd dringt het hof erop aan dat Venezuela de verdeling uit 1899 respecteert.