Het Makandra-project, gericht op de versterking van het lokaal bestuur in Suriname, is op 26 februari 2025 officieel afgesloten met een slotbijeenkomst in Hotel Torarica.
Dit project, een samenwerking tussen VNG International en het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), had als doel de bestuurscapaciteit binnen de districten te vergroten en de human resources van zowel het Instituut Bestuursambtenaren Suriname (IBAS) als de districtscommissarissen te versterken.
Tijdens de slotconferentie werd stilgestaan bij de behaalde resultaten en de verdere professionalisering van het lokaal bestuur. Mavrick Boejoekoe, directeur van Regionale Ontwikkeling, benadrukte het belang van lokaal bestuur als eerste bestuursniveau dat maatschappelijke problemen aanpakt en dicht bij de bevolking staat. Hij wees erop dat burgers binnen een democratische samenleving de ruimte moeten krijgen om actief deel te nemen aan beleidsvorming en bijvoorbeeld protestacties te organiseren wanneer zij het niet eens zijn met overheidsmaatregelen.
Walter Oostelbos, de Nederlandse ambassadeur in Suriname, gaf aan dat het Makandra-programma in 2021 werd gelanceerd als onderdeel van de hernieuwde samenwerking tussen Suriname en Nederland, gebaseerd op wederzijds vertrouwen en gelijkwaardigheid. Het specifieke project ter versterking van de districten startte in 2023 en liep door tot 2025. De naam ‘Makandra’, afgeleid van het Nederlandse woord ‘malkandig’, onderstreept de gezamenlijke inspanning en samenwerking tussen de landen.
Oostelbos benadrukte dat het project niet alleen gericht was op samenwerking tussen overheden, maar ook op kennisuitwisseling binnen Suriname. Daarbij werd de verbinding gelegd tussen de verschillende bestuurslagen, districten en de gemeenschap. Het versterken van het lokaal bestuur moet leiden tot betere advisering en dienstverlening aan burgers, waarbij samenwerking met de gemeenschap een centrale rol speelt.
Anouk Lodder, vertegenwoordiger van VNG International, lichtte toe dat het project is opgezet met de ambitie om het lokaal bestuur beter te laten inspelen op de dagelijkse realiteit van burgers, ongeacht of zij in de stad, de districten of het binnenland wonen. Ze benadrukte dat ‘Makandra’ staat voor ‘samenwerking’, wat de kern vormt van de samenwerking tussen VNG en ROS. Tijdens de bijeenkomst werd niet alleen het project formeel afgesloten, maar werd ook besproken hoe de opgedane kennis in de toekomst verder ingezet kan worden voor een sterker lokaal bestuur in Suriname.