De verdachte F.T. is donderdag door de rechtbank schuldig bevonden van het gebruik van een vervalst document en veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een geldboete van SRD 6000 betalen of, bij niet-betaling, een maand hechtenis uitzitten.
F.T. bekende tijdens de zitting dat hij een nep rijbewijs had gekocht voor € 400. De zaak kwam aan het licht toen hij bij een verkeerscontrole het rijbewijs aan een politieagent overhandigde. De dienstdoende agent merkte direct onregelmatigheden op, waarna nadere controle bevestigde dat het document fake was. De politie ontdekte onder andere fouten in het stempel en de handtekening van het hoofd van de afdeling die Rijbewijzen uitgeeft, evenals een fout in de tekst van het document.
In de rechtszaal verklaarde F.T. dat hij het rijbewijs had gekocht van een vrouw die hij via zijn neef had leren kennen. Hij beweerde te hebben gedacht dat het rijbewijs authentiek was, maar via een onconventionele route was verkregen. Hoewel hij enkele jaren geleden rijlessen had gevolgd en op de hoogte was van de juiste procedure, koos hij toch voor deze gemakkelijke, maar illegale weg. F.T. kocht het document drie jaar geleden, maar maakte er pas enkele maanden gebruik van nadat hij een auto had aangeschaft.
Het Openbaar Ministerie (OM) achtte F.T. schuldig aan ‘opzettelijk gebruik van een ongeldig document’ en ‘vervalsing van een rijbewijs of het voorhanden hebben daarvan’. De officier van justitie benadrukte dat de verdachte illegaal aan het verkeer deelnam, waarmee hij de veiligheid van anderen op de openbare weg in gevaar bracht. Het OM eiste een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar, met aftrek van de tijd die F.T. reeds in voorarrest had doorgebracht, en een boete van SRD 2000.
De raadsman van F.T. Robby Amain, legde in zijn verweer een deel van de verantwoordelijkheid bij de staat. Hij betoogde dat de overheid tekortschiet in het tegengaan van de handel in neppe documenten. “Mijn cliënt is niet de eerste een zeker niet de laatste. De staat moet zich afvragen waarom het in Suriname mogelijk is om ogenschijnlijk echte documenten eenvoudig te kopen,” aldus Amain. Hij wees erop dat het rijbewijs bij meerdere politiecontroles niet als nep werd herkend, wat volgens hem bewijst hoe authentiek het leek. Amain stelde voor om F.T., die al vier maanden in voorarrest zat, met een ernstige waarschuwing en een boetevrij te laten.
De rechter achtte bewezen dat F.T. een nagemaakt document had gebruikt, maar stelde vast dat hij niet verantwoordelijk was voor de vervalsing zelf. Rekening houdend met de ernst van het vergrijp en de argumenten van de verdediging, veroordeelde de rechter F.T. tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij een geldboete van SRD 6000 opgelegd, bij niet-betaling te vervangen door 1 maand hechtenis. Met deze uitspraak hoopt de rechter een signaal af te geven tegen het gebruik van fake documenten, terwijl hij tegelijkertijd rekening hield met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.