Het dispuut tussen de vrouwenvoetbal internationals en het bestuur van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) houdt de gemoederen al een week bezig. Na het achterlaten van vijf speelsters in Puerto Rico was de maat vol. De vrouwen gingen ertoe over een statement uit te brengen, waarin werd aangegeven niet meer onder het huidige bestuur voor Suriname te zullen uitkomen. SVB-penningmeester Bidjaikoemar Mankoe fungeerde als delegatieleider tijdens de trip naar het eiland. Na lang aandringen reageerde het bestuurslid op vragen van Key News.
“De vijf dames zijn nimmer aan hun lot overgelaten in Puerto Rico”, aldus zijn eerste reactie op de vraag wat zich precies heeft afgespeeld. Een verkeerde boeking had als resultaat dat Amy Banarsie, Rowena Ondaan, Ravalcheny van Ommeren, Griffith Vaissaire en Mayra Tjin-A-Koeng niet samen met de overige delegatieleden naar Miami konden meereizen. Zij werden hierdoor op een wachtlijst geplaatst. Volgens Mankoe werd hij bij de bali van American Airlines ervan verzekerd dat het vijftal op één van de volgende vluchten zou worden geplaatst.” Dit betekende volgens het bestuurslid dat de speelsters toch zouden kunnen aansluiten op de volgende vlucht van Miami naar Paramaribo. “Met die afspraak ben ik met de rest van de selectie vertrokken.” Naar zeggen van de penningmeester had hij gedurende de vlucht via de app contact met de dames. “Uiteindelijk hebben zij besloten om niet meer te wachten en de airport van San Juan te verlaten.”
Mankoe beweert dat de SVB meteen is ingekomen om het probleem op te vangen. Hij somt hierbij op dat zijn organisatie binnen één uur in het dichtstbijzijnde hotel, dat beschikbaar was, plek voor de vrouwen reserveerde. SVB-voorzitter John Krishnadath zou hierbij gelijk contact met de Voetbalbond van Puerto Rico hebben gemaakt, die de dames vervolgens meteen zou hebben begeleid en opgevangen. “Na mijn aankomst in Miami ben ik met de volgende vlucht op dezelfde dag weer teruggekeerd naar Puerto Rico, waar de vrouwen intussen al hadden geluncht en waren ingecheckt. Binnen twee uur (rond 11.00 uur ’s morgens) heb ik mij weer bij hen aangesloten.”
Serieuze aanpak
Het bestuurslid zegt dat deze zaak heel serieus wordt genomen. “Het raakt niet alleen de bond en speelsters maar ook de totale gemeenschap. Bij een eerstvolgende reis zal er uiteraard extra gelet worden op zaken die dit keer verkeerd zijn gegaan.”
Dat de vrouwen met zo een keiharde statement naar buiten kwamen ervaart Mankoe niet als voorbarig. “Naar mijn mening hebben de dames op basis van de informatiecasu quo instructies die zij vanuit Nederland kregen een besluit genomen wat zij op dat moment het beste vonden. Het belangrijke in deze is dat de SVB ervoor kon zorgen dat binnen enkele uren voeding en hotel geregeld konden worden en dat de speelters opgevangen konden worden.”
Mankoe vindt niet dat de SVB gefaald heeft. “Waar er gewerkt word, worden er altijd fouten gemaakt. De kunst is om uit deze fouten te leren.” Hij erkent dat er inderdaad een probleem is ontstaan, maar verwijst naar het snel handelen van de bond, die meteen werkte aan een plan B en een oplossing. “Naar mijns inziens kan het woord falen in dit geval niet worden gebruikt.”
Mankoe laat de eis van de vrouwen internationals, die in feite neerkomt op aftreden van het huidige bestuur, even in het midden. Hij wijst op het feit dat de SVB nog geen formeel schrijven van de vrouwenselectie zou hebben ontvangen.
Imagoschade
Volgens het bestuurslid behoort het versterken van het imago tot een van de pijlers van het beleid. “Het gaat daarbij niet alleen om het voorkomen van fouten, maar ook hoe jij als organisatie omgaat met uitdagingen.” Naar zeggen van Mankoe is het ook van eminent belang up to date informatie aan de gemeenschap te verstrekken en dat elke schakel zijn taken zo optimaal mogelijk uitvoert.
Dat dit geen goede reclame voor de bond betekent kan volgens Mankoe door middel van een goede communicatie opgelost worden. Zowel de mannen- als vrouwenselectie loopt namelijk de kans nieuwe potentiële diasporaspelers mis te lopen. Verder zouden sponsoren zich niet snel aandienen. “Alles draait om het verbeteren van de communicatie met alle actoren”, zegt Mankoe.
Uitsluiting van Hadassa Brandon was puur een keuze in het belang van de speelster zelf. Het medisch rapport wees uit dat de centrale verdedigster een A-symetrisch bovenbeen heeft, waardoor het functioneren van haar rechterbeen aanzienlijk beperkt was op het veld. “Deze beperking zou ervoor kunnen zorgen dat bij een toename van inspanning een spierscheuring zou kunnen ontstaan, met als mogelijk gevolg een volledige beperking of uitvallen van het rechterbeen”, aldus Mankoe. Naar zeggen van het bestuurslid heeft de organisatie de plicht om de spelers te beschermen. “Wij begrijpen de drang van de speelster om voor haar land uit te komen, maar als verantwoordelijke organisatie gaan gezondheid en veiligheid voor.”