Al langer dan twee weken waait er een nieuwe wind bij de Communicatie Dienst Suriname (CDS). Marlon Hoogdorp, wie al 28 jaar in de journalistiek zit, volgt Alven Roosveld op in deze functie. In een gesprek met onze redactie zegt hij dat hij geen politieke banden heeft met de zittende regering. Hij is als professional, die jaren terug zijn dienstbetrekking is begonnen bij de radio, gevraagd deze organisatie naar verdere hoogtes te leiden.
Bij de aanpassing van de leiding, is hij erop geattendeerd door een goede vriend om daar de leiding te vragen. Het ging niet om een leuk baantje hebben, maar hij kent me competenties. “Ik had maar een uurtje om erover na te denken. Toen besloot ik voor mezelf dat ik het zou proberen. Dus ik heb spontaan gesolliciteerd naar deze baan”.
Politieke standpunt
De nieuwe directeur is zich ervan bewust dat de functie die hij nu bekleedt, gezien wordt als een politieke functie. Echter, wijst hij erop dat hij niet politiek gebonden is. Ook zegt hij dat hij niet apolitiek is, omdat hij zich bewust is van de politiek. Hij benadrukt dat hij politiek neutraal is.
Hij geeft wel aan dat hij voor een paar politieke partijen mediacampagnes heeft ontwikkeld en uitgevoerd. “Dus ik ben me bewust van politiek en politieke strategieën. Dat alles meegenomen geeft mij een heel gebalanceerde kijk op hoe zaken zich ontwikkelen”. Hij benadrukt dat hij geen politicus is, hij vervult deze functie als professional uit zijn vakgebied.
Hoogdorp houdt rekening met alle politieke verhoudingen en politieke verantwoordelijkheid van deze overheid. Ook houdt hij rekening met de doelen die worden nagestreefd. Dit zijn voor hem de handvaten die hij heeft waartoe hij zich beweegt.
Kritiek
Hoogdorp is zich ervan bewust dat er veel kritiek is vanuit de samenleving op de CDS. Hij legt uit dat zijn belangrijkste drijfveer is positiviteit. Niet omdat iets goed mis loopt, moet men dat volgens hem laten liggen. “Dat is absoluut niet de manier waarop je in je leven persoonlijk succes zal hebben, niet voor een natie en zeker niet voor de Republiek Suriname”.
Het maakt volgens hem niet uit of zaken mislopen. Ook maakt het niet uit of mensen fouten maken. Het maakt niet uit of er terecht of onterecht kritiek wodt geleverd op een constructieve of destructieve manier. Het punt is dat iedereen in het land een verantwoordelijkheid heeft. “Dus als er iets is waar ik een bijdrage aan kan leveren, ga ik op het eerste gezicht niet ervan uit hoe slecht het is”. Hoogdorp zegt dat er juist gekeken moet worden naar wat er moet worden gedaan.
Wanneer het komt op kritieken en beschuldigingen, dan zijn dat zaken waarover de nieuwe directeur al heeft nagedacht. Hij is zich ervan bewust dat mensen lelijke dingen kunnen zeggen op sociale media die schade brengen aan bijvoorbeeld zijn reputatie. “Ik heb over al deze zaken nagedacht, en ik heb me borst nat gemaakt”.
Wanneer hij kritiek krijgt, stelt hij zich zodanig op dat hij denkt aan het groter doel voor de organisatie en de dienstbaarheid aan de samenleving. Hoogdorp wijst er ook op dat kritiek informatie is, dus het is belangrijk dat men serieus omgaat met kritiek. Behalve dat je eruit kunt leren, gelooft hij dat je hierdoor veranderingen kunt brengen.
De Surinaamse gemeenschap is het belangrijkste doel voor hem. Zij hebben volgens hem het recht om te worden geïnformeerd en dat ook op een goede manier. Hij vindt dat bij alle processen van de overheid, het volk dusdanig geïnformeerd moet worden, zodat zij er lering uit trekken. Zijn observatie tot nu toe wijst uit dat mensen kritiek leveren, omdat heel veel niet begrepen is.
Plannen
Op dit moment is de nieuwe leiding bezig te werken aan de plannen van de organisatie. Ook wil zij mijlpalen stellen, om zo vast te stellen wat er is en wat deze situatie eist. Hoogdorp geeft ook aan dat er gekeken wordt wat realistisch haalbaar is.
Hoogdorp wil zich ook erop focussen om iedereen in deze gesegmenteerde samenleving te bereiken met de boodschappen van de Communicatie Dienst Suriname. Hij vindt het daarom belangrijk dat de stijl van het nieuws zodanig wordt gebracht dat er rekening wordt gehouden met het referentiekader van de verschillende groepen in de samenleving.
“We moeten weten of de boodschap is overgekomen en of het is begrepen”. Binnen CDS zal worden nagegaan wat de bestaande handvatten hiervoor zijn. Hoogdorp zal dan kijken of er hierbij verbetering nodig is, zodat de informatie overal komt en begrepen wordt.