Een ondernemer met een sociaal hart. Zo noemt Martino Madiksan zichzelf met zijn drie bedrijven in Nederland, waar hij al langer dan tien jaar woont. Ook in Suriname heeft hij bedrijven. Zijn laatste “zakelijk partnerschap” heeft hij vrijdag 29 oktober geopend samen met een goede vriend in Nickerie. “Toko West is eigenlijk een supermarkt in Nickerie waar winst niet het hoofddoel is. Natuurlijk moeten de kosten en baten meegenomen worden. Maar wat wij verdienen moet terug geïnvesteerd worden in de samenleving”, zegt Madiksan.
Het sociale karakter van Toko West zit in de service en ook in de prijzen van de producten. “We hebben allemaal een familielid in Suriname, maar ook in Nickerie, die je wilt verrassen met een pakket.” In plaats van spullen te kopen in Nederland met de verzendkosten en andere zaken die daarbij horen geef je aan ons door dat je tante in Nickerie voor 50 euro aan goederen mag halen in de winkel. We rekenen dat om tegen de geldende dagkoers”, zegt Madiksan. Het is geen onbekend business-model, maar als het in Paramaribo kan waarom dan ook niet voor Nickerie beredeneert Madiksan. Men maakt het geld via de optie ‘Mope of Tikkie’ over naar ons en tante mag haar inkopen doen.
Terug geven aan Nickerie
Dat er vooral terug wordt gegeven aan de ontwikkeling van Nickerianen is voor hem een van de belangrijkste zaken. Zelf helpt hij studenten in Nickerie en anderen die naar Paramaribo moeten om een opleiding te volgen. Deze studenten volgen diverse opleidingen. Mijn voorwaarde is wel dat ze na hun opleiding teugkomen naar Nickerie om te helpen met de ontwikkeling van het district. Als dat niet lukt wegens diverse redenen, dan hoop ik wel dat ze een andere Nickeriaanse student die hulp nodig heeft ondersteunen. Het teruggeven of inzetten voor je gemeenschap is voor Madiksan een duidelijke karaktereigenschap, Madiksan is geen onbekende binnen het rijstdistrict. “Voor ik wegging was ik zelf actief bij Stichting Jongeren Organisatie Paradise en Omstreken (JOPO) en toen ik naar Nederland kwam ben ik betrokken gebleven”, zegt Madiksan.
DC van Nickerie
Ondanks dat hij sinds 2003 verhuisd is naar Nederland, is de liefde voor Suriname en met name Nickerie altijd gebleven. Dat zijn hart in Nickerie ligt, is al heel duidelijk als hij praat over de plannen die hij heeft. “Over 9 tot 10 jaar wil ik terug naar Suriname komen en districtscommissaris (dc) van Nickerie worden”, zegt hij duidelijk. Het tot ontwikkeling brengen van Nickerie is voor Madiksan bijna een levensdoel geworden, hoewel hij nu al enige jaren in Nederland woont. “Vaak genoeg als men in Suriname ontwikkelingsprojecten heeft geschreven ten behoeve van de samenleving, zijn die bestemd voor Paramaribo en zo af en toe de omstreken, maar niet echt specifiek voor een gebied”, zegt Madiksan. Dat het werk van een burgervader behalve niet makkelijk is, er geen financiële middelen beschikbaar zijn en soms bijna ondankbaar lijkt, is het ook niet zo dik betaald. Maar dat is voor Madiksan geen issue.
“Als dc heb je de eerste hand als het gaat om het tot ontwikkeling brengen van Nickerie, daarom wil ik eigenlijk dc van Nickerie worden. Het gaat me echt niet om het geld, maar wat ik kan doen voor mijn district”, zegt de sociale ondernemer die er het volle vertrouwen in heeft dat hij de uitdaging zou aankunnen als dc. “Ik denk dat ik met mijn skills en communicatiestijl de mensen wel kan bewegen om iets te betekenen voor Nickerie. Precies hoe de president bij zijn laatste bezoek partnerschappen is aangegaan met steden hier in Nederland wil ik dat Nickerie een partner wordt van een internationale organisatie of stad.” Soms heb je een goed plan nodig en visie om mensen enthousiast te maken voor Nickerie.
Niet het enig project
Het helpen van studenten van Nickerie is niet het enige project dat Madiksan heeft uitgevoerd voor Nickerianen. Hij is de afgelopen jaren altijd actief geweest op het sociale vlak in Nickerie. Tijdens dit gesprek is ook naar voren gekomen dat hij bescheiden is over wat hij doet voor de mensen in Nickerie. Het vorige project van hem was ook weer voor 100 schoolgaanden die een schooltas met schoolspullen nodig hadden. Dit heeft hij samen met zijn Facebook-vrienden en de Doe Bun Foundation voor elkaar gekregen middels een GoFund actie. “Binnen mijn ondernemingen reserveer ik altijd een bepaald percentage voor mijn sociale projecten en zo geef ik terug samen met anderen die mij ondersteunen”, zegt Madiksan.
Kortzichtig kritiek
Dat men in Suriname niet altijd enthousiast is over diasporamensen, die slechts kritiek leveren en zelf niet veel doen is Madiksan niet onbekend. “Dat heb ik wel gehoord, maar zelf heb ik zo een verwijt niet gekregen.” Alleen is hij het niet eens met de geleverde kritiek. “Het is een kortzichtige kritiek, maar ik neem het de mensen niet kwalijk. Wanneer je nooit uit die bubbel waarin je leeft bent geweest dan denk je dat dat het is. Los van alle politiek die er ook bij speelt. Het reizen opent je ogen.” Het was pas toen hij op reis ging met enkele van zijn vrienden die voor het eerst buiten de grenzen van Suriname kwamen, dat men ontdekte dat het toch anders is daarbuiten in de wijde wereld. “Pas toen begrepen ze de verhalen waarover ik ze vertelde.” Ze ontdekten nieuwe ontwikkelingen, nieuwe manieren van zaken aanpakken et cetera.
Werkgelegenheid
Een ander streven voor hem is werkgelegenheid te creëren voor mensen die fysiek beperkt zijn of alleenstaande moeders die het niet breed hebben voorzien van een goede baan. “Wat we vaker zien in Suriname is dat het vaak handje ophouden is, maar ik wil de persoon juist helpen zelfredzaam te worden”, zegt Madiksan. Hij onderkent dat het voor sommigen een grote omslag zal zijn om zelfredzaam te gaan denken, maar het is niet onmogelijk. Met werken in de entertainmentsector tot een caravanstalling runnen in Nederland kan gezegd worden dat Madiksan er niet slecht van af is gekomen, maar het was niet altijd altijd makkelijk voor hem. Hij maakt duidelijk dat door zich open te stellen in Nederland en aan te passen met inzet en vol gas te geven hij zo ver is gekomen. En dat is wat hij de Surinamers wil meegeven met zijn sociale activiteiten. “Stel je open voor nieuwe zaken, investeer in zelfstudie, investeer in jezelf en de wereld staat voor je open.”