Het is mede dankzij de Nationale Partij Suriname (NPS), dat mensen in het binnenland stemgerechtigd zijn geworden. Dit merkte partijvoorzitter Gregory Rusland vrijdag op bij een lezing van de politieke organisatie in Grun Dyari.
De lezing was in het kader van de ontwikkelingen rond het onverbindend verklaren van de Surinaamse Kiesregeling door het Constitutioneel Hof. Recentelijk zei vicepresident Ronnie Brunwsijk dat vooral de NPS en andere oude politieke partijen er baat bij hebben dat de Kiesregeling wordt aangepast, omdat zij geen voordelen meer hebben aan het achterland.
Rusland zegt verder dat de NPS in haar meer dan 75-jarig bestaan een wezenlijke bijdrage geleverd heeft aan het onderwijsproces in het binnenland. Dit heeft gemaakt dat vele mensen in het achterland tot het hoogste niveau onderwijs genoten hebben, meent de partijtopper.
“Ik voel me toch verplicht aan te geven dat het in 1963 is geweest dat er een commissie onder leiding van onze partijgenoot wijlen Frank Essed heeft voorbereid dat de mensen in het binnenland mede stemrecht konden hebben in Suriname. Het is vanuit de NPS gegaan. En als ik me goed herinner is de eerste marron in het Parlement niemand minder geweest dan meneer Liefde, een NPS’er ”zei de partijvoorzitter.
Rol NPS
De partijtopper zegt dat er gevraagd wordt wat de NPS voor het binnenland doet. ”Ze zeggen san NPS e du gi a binnenland. Dat we het systeem gaan veranderen om macht in het binnenland zullen weghalen. Dat is absoluut niet zo. Absoluut niet de bedoeling.” Rusland stelt verder dat de groene partij niet alleen in het bestuur heeft gezeten na 1987. Ook is het belangrijk volgens Rusland te weten dat ‘operation grasshopper’ welke ook een initiatief vanuit zijn partij was om versnelde ontwikkeling in het binnenland te bewerkstelligen.
“Het ligt niet aan de NPS dat bepaalde ontwikkelingen niet goed of volledig tot stand zijn gekomen, want ook wij zijn ontevreden over de positie van het binnenland op dit moment. Wij hebben niet de binnenlandse oorlog veroorzaakt, waar vernietiging van het binnenland heeft plaatsgevonden.”
Deel
Rusland stelt dat de meeste politieke organisaties die nu aan de macht zijn ook deel hebben uitgemaakt van het regime in de tijd. De voorzitter stelde dat de NPS met rust gelaten moet worden. Het is de bedoeling dat het kiessysteem goed geëvalueerd wordt, meent Rusland.
De inleider van de lezing, Hugo Fernandez Mendes, merkte op dat zonder een verandering in de Kiesregeling er geen verkiezingen mogelijk zullen zijn in 2025. Eerder heeft Serena Essed, de advocaat die de toetsing van de Kiesregeling op nationale en internationale wetgeving initieerde deze opmerking ook gemaakt.