Anil Kalipdewsingh, mede-eigenaar van Combe Markt bevestigt tegenover Key News dat rekeningen van zijn bedrijf zijn bevroren, hangende het onderzoek van de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
Het bedrijf zou zijn benaderd door een van de grote cambio’s van Yokohama om iemand te helpen aan cash geld. “Het is niet ongewoon voor ons, omdat wij vaker zijn benaderd door mensen en er nooit een vuiltje aan de lucht was”, legt Kalipdewsingh uit.
Het zou niet de eerste keer zijn geweest dat zij de ‘goede meneer’ zo hebben geholpen aan cash geld. Nadat de eerste keer succesvol is gegaan en er geen vuiltje aan de lucht was, hebben zij de ‘fraudeur’ zeker 4 tot 5 keer geholpen en heeft hij 25 tot 27 miljoen Surinaamse Dollar bij ons kunnen cashen”, zegt Kalipdewsingh.
Het helpen van mensen aan cash geld is niet ongewoon en is ook een manier van verdiensten voor het bedrijf. “Wij hebben door onze verkopen altijd cash en het is voor ons natuurlijk goed dat wij dit giraal kunnen omzetten. Behalve dat je er wat aan verdient, is het ook veiliger”, merkt de mede-eigenaar op.
Vanwaar dat geld precies zou komen zou voor Kalipdewsingh niet van belang zijn geweest, vooral omdat het giraal binnen zou komen. “Als het geld van bank naar bank wordt overgemaakt dan vertrouw je erop dat alles goed zit. Want als je de bank niet kan vertrouwen, wie moeten we dan vertrouwen?” merkt hij op.
Het is volgens Kalipdewsingh gebruikelijk dat bij zulke grote bedragen er eerst overleg wordt gepleegd met zijn vader, Kries Kalipdewsingh, die Combe Markt heeft opgebouwd. “We zouden er zonder meer aan verdienen. Zeker een half procent zouden wij krijgen bij de overmaking.
Er werd toen ingestemd door mijn vader. “De zekere meneer heeft geld gestort op de rekening en dat hebben wij gezien. We zijn dus in onze provisie gegaan en hebben het geld cash uitbetaald.” Het uitzoeken vanwaar de fraudeur het geld heeft gehad was volgens Kalipdewsingh geen zaak.
Het zou ook niet vreemd zijn dat zulke bedragen gestort worden voor Combe Markt. “Wij gaan niet zoeken vanwaar die man zijn geld heeft gehaald. Als de man een grote zak geld zou brengen, dan gaat er wel en lichtje branden en dan ga je wel vragen stellen, maar als de man het geld stort van de ene naar de andere bank, dan zou je niet verwachten dat er iets mis is”, merkt de ondernemer op.
Er werd weer een vraag gedaan naar cash geld door de fraudeur, maar er was toen besloten om het cash betalen stop te zetten. “Op een gegeven moment kwamen wij in de problemen want we konden onze leveranciers niet betalen in cash, want ook wij hadden het nodig. Toen zei mijn vader ‘we gaan stoppen anders kunnen we onze lasten niet betalen’”, vertelt Kalipdewsingh.
Dit gebeurde zeker twee weken geleden tot zij plotseling een blokkade op de rekening kregen, wat zij vreemd vonden. “We hebben geen schulden bij de bank en staan bekend als bedrijf dat op tijd betaalt.” Er is toen medegedeeld door de bank dat er een onderzoek gaande is en zijn toen geïnformeerd van de fraude door de politie met betrekking tot de case van de CBvS.
“We schrikken natuurlijk en vragen ons af hoe dat kan.” Kalpidewsingh zegt dat zij alle medewerking hebben verleend aan het onderzoek omdat Combe Markt naar zijn zeggen niks verkeerd heeft gedaan.
Er is verhaal gehaald bij de grote cambio met wie zaken zijn gedaan en vroegen wat er precies aan de hand is. “We zijn heel erg geschrokken door deze handeling en onze naam is door het slijk gehaald. En dat verdienen wij niet”, merkt Kalipdewsingh op.
Het blokkeren van zijn rekening hoeft niet meteen invloed te hebben op het operationeel houden van het bedrijf. Er zijn naar zeggen van Kalipdewsingh genoeg andere middelen die gebruikt kunnen worden. Wat hij hoopt, is dat de rekeningen gauw worden vrijgegeven.
“We hebben het geld op onze rekening gehad en kunnen daar niet mee werken, en hebben dat cash betaald. Maar ik onderken dat er dus nu een gap is ontstaan want 25 miljoen is geen kleingeld.”
Mocht de gelden ook niet vrijgegeven worden, schroomt Kalipdewsingh er niet voor om een rechtszaak te starten. “We gaan dan kijken wat de rechterlijke macht iets hierover kan zeggen. Want ons imago is geschaad in deze.” Hij zegt verder dat in haar 45-jarig bestaan en reputatie die zij hebben opgebouwd er heel hard gewerkt is.
“Met zweet en tranen hebben wij hier gewerkt en opgebouwd.” Of deze case enige invloed zal hebben op het bedrijf hoopt Kalipdewsingh niet. “We hebben altijd een goede reputatie op na gehouden en hopen dat met ons verhaal de samenleving begrip voor heeft”, aldus Kalipdewsingh.