Vertegenwoordigers van het Media Collectief hebben zaterdag een vruchtbaar gesprek gehad met president Chandrikapersad Santokhi op het Kabinet van de President.
De verschillende punten die het collectief heeft vervat in zijn protestbrief die enkele weken geleden aan het staatshoofd was aangeboden, zijn de afgelopen periode besproken in regeringsverband en zullen doorgevoerd worden, zegt de prsident. Er wordt aan gewerkt om zo min mogelijk lange inleidingen te houden tijdens persconferenties, het vraag-antwoord-systeem wordt geïmplementeerd en de ministers zullen toegankelijker zijn voor de media.
Test Case
Tijdens het onderhoud is ook naar voren gekomen dat de onlangs gehouden persconferentie over de National Risk Assessment (NRA) een test case was, waarbij er geen lang betoog is gehouden door de president en het vraag-antwoord-systeem werd gehanteerd tijdens de persconferentie. De vraagstelling van journalisten was ook on point en de mediahuizen hebben vooraf een factsheet opgestuurd gekregen, waardoor journalisten voorbereid waren op de persconferentie. De president zegt dat deze aanpak in de toekomst gehanteerd zal worden.
Communicate moet verbeteren
Maandag houdt de commissie Srefidensi-viering een persconferentie, dan zal blijken of de veranderingen worden doorgezet. De president liet weten het belangrijk te vinden dat de communicatie verbeterd wordt. Hij constateert dat er veel positieve dingen gedaan worden door de regering die hij niet terugziet in de media, omdat de regering zelf tekortschiet met betrekking tot informatieverschaffing. President Santokhi heeft ook voorgesteld om op gezette tijden informele informatiesessies met journalisten te houden als er een belangrijke issue of ontwikkeling is.
Accreditatie mediahuizen
Tijdens de bespreking is eveneens gesproken over het accrediteren van mediahuizen en journalisten voor het verslaan van regeringsactiviteiten. In dat kader komt er een werkgroep met vertegenwoordigers van de regering, het Media Collectief, de Surinaamse Vereniging van Journalisten en de mediahuizen, die gaat werken aan het opstellen van regels en voorwaarden die zullen gelden bij accreditatie. Het is de bedoeling dat de regering eens in de vier maanden overleg voert met het ollectief.
Momenteel werkt de regering aan het ontwikkelen van een mediastrategie die met ingang van 1 januari 2022 zal worden uitgevoerd, met de bedoeling dat de communicatie vanuit de regering naar de media en samenleving toe zal worden verbeterd.
Bij de bespreking zaten ook aan minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, de directeur van de Communicatie Dienst Suriname, Alven Roosveld, en de adviseurs van de president Stanley Dijksteel, Winston Leckie en Hennah Draaibaar.